23948sdkhjf

Budet på Haldex har skapat splittring

Haldex styrelse vägrar följa beslut om förlängning av budtiden av rädsla för uppstyckning.
I torsdags hölls en extra bolagsstämma hos börsnoterade broms- och bromssystemstillverkaren Haldex, där ett beslut om att förlänga budtiden antogs, i anslutning till Knorr-Bremses bud på företaget. Men varken styrelsen eller facket vill följa beslutet, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg .

Tyska koncernen Knorr-Bremse lade för cirka ett år sedan ett bud på 125 kronor aktien för att köpa Haldex, som man sedan tidigare är ägare i genom ett innehav på 15 procent.

Den största ägaren, tyska ZF (som äger 20 procent), kontrade med ett lägre motbud – cirka 120 kronor per aktie.

Både styrelsen och facket propsade då på att acceptera ZF:s bud, på grund av oro för en eventuell beordran från konkurrensmyndigheterna om att sälja delar av verksamheten vid ett genomförande av Knorr-Bremses köp.

Sedan dess har ZF dragit tillbaka sitt bud, och under våren meddelade europeiska konkurrensmyndigheten att sex av åtta produktområden inom Haldex måste säljas för att Knorr-Bremses köp ska tillåtas.

Sedan dess har Knorr-Bremse inte lyckats sälja någon av företagets delar. Vid bolagsstämman beslöts därför att budtiden, som redan förlängts tre gånger, ska förlängas från dagens slutdatum 29 september till 9 februari nästa år.

Det sätter sig styrelsen sig på tvären emot. Framförallt eftersom att man ser att en uppdelning av bolaget skulle påverka alla delar, då chefer och utvecklare arbetar inom flera olika områden i företaget.

– Vi står inför ett jättelikt teknikskifte. Med ytterligare osäkerhet försvagas vi finansiellt och riskerar hamna på efterkälken. En ytterligare förlängning skulle därför innebära att vi bryter mot aktiebolagslagen som säger att vi ska agera för företagets bästa och det måste vi följa, säger Jörgen Durban, styrelseordförande i Haldex, till SVT Nyheter Skåne.

Haldex, som har cirka 2 400 anställda, har sitt huvudkontor i Landskrona, där omkring 270 anställda arbetar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078