23948sdkhjf

O2 bygger vindkraft på Glötesvålen

Efter nio år har vindkraftbolaget fått tillstånd från Miljööverdomstolen och kan nu gå igång med projektet på Glötesvålen i Härjedalen.
Beslutet från Miljööverdomstolen kan inte överklagas och innebär att projektet har vunnit laga kraft.

Enligt P4 Jämtland väntas domen få en stor principiell betydelse, då miljööverdomstolens beslut säger att riksdagens mål för utbyggnad av vindkraft väger tyngre än samebyns skötsel av sina renar.

En av motståndarna mot vindkraftverken har bland annat varit Mittådalens sameby.

Vindparken
Vindparken kommer att bestå av upp till 30 vindkraftverk och förväntas producera 270 GWh årligen och byggnationen kan påbörjas under 2011.

– Det är positivt att det nu kan byggas vindkraft på Glötesvålen eftersom det är ett mycket bra vindläge. Att bygga där det blåser bra minskar vindkraftens kostnader och leder till att elkonsumenterna får en billigare elräkning, säger Johan Ihrfelt, vd på O2 i ett pressmeddelande.

Kommunen positiv
Kommunen har hela tiden ställt sig bakom projektet, som kommer att skapa lokal sysselsättning. Projektet finns med i kommunens översiktsplan och har också pekats ut som riksintresse för vindkraft.

– Det finns en stark lokal förankring och ett av vindkraftverken kommer att bli andelsägt via ett vindkraftkooperativ, säger Johan Ihrfelt.
Läs mer om: O2
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079