23948sdkhjf

Robotsatsning i Örebro

Universitetet och näringslivet ska gemensamt utveckla nya sätt att använda artificiell intelligens inom industrin.
Det är forskare vid Örebro universitet som tillsammans med Alfred Nobel Science Park och företag i regionen ska bygga en plattform som ger möjlighet att testa nya sätt att använda artificiell intelligens och robotar inom industrin.

– Detta samarbetsprojekt mellan Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park och regionen kommer på sikt att det leda till en strukturförändring och stärka regionens position inom AI och autonoma system, säger Kjell Fagerström, vd för Alfred Nobel Science park.

Projektet är treårigt och har beviljats stöd på 13 miljoner kronor. Där hälften av pengarna kommer från EU:s regionala fond.

Man ska bygga plattformar, så kallade demonstratorer, som är utrustade med både mjuk- och hårdvara som är nödvändig för att kunna testa nya lösningar inom robotik, artificiell intelligens, och automation

– Vår region har idag alla förutsättningar att ta i bruk nya teknologiska lösningar, vi har en smart specialisering inom autonoma system och inte minst en stark forskning vid Örebro universitet. Nu ska vi nyttiggöra denna forskning i samverkan med företagen, säger Amy Loutfi, professor och projektkoordinator.

Finansiering av projektet står ERUF, Region Örebro Län, Karlskoga kommun, Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, SAAB och Atlas Copco för.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079