23948sdkhjf

Specialturbinen närmar sig leverans i Trollhättan

Hårdvaran har förstärkts genom svetsning med laser som energikälla.
GKN Aerospace i Trollhättan närmar sig leverans av den första så kallade AM-modifierade turbinen TRF (Turbine Rear Frame). Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Strax före midsommar tackade programledningen alla inblandade parter med att bjuda på sommartårta. Där kunde också den första modifierade hårdvaran visas upp.

Bakgrunden till det extra arbetet är att det bakre stativet till motortypen GEnx-1B, som är i drift, inte klarade av nya krav efter att General Electric, GE, införde en ny fläkt för att höja motorns prestanda.

Lastökningen ledde till att det bakre stativet behövde stärkas upp.

I det här fallet förstärktes hårdvaran med så kallad ”Laser Metal Deposition Powder” (LMD-P). Det innebär att svetsning görs med laser som energikälla. Metallpulver som tillsatsmaterial sprutas på själva hårdvaran.

– GKN har gjort en stor maskininvestering i ”Laser Metal Deposition Powder Cell” med tillhörande verktyg och fixturer. Jobbet har klarats av med befintlig personal, uppger programchefen Asim Rashid för Metal Supply.

Lasern smälter sedan grundmaterial och tillsatsmaterial. En sträng byggs upp för nytt material på den ursprungliga geometrin.

Totalt svetsas cirka 1,5 kilometer (omkring 3 kilo) svetssträngar per hårdvara.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078