23948sdkhjf

Stor Volvoorder till Permanova

Volvo V60 kräver det senaste inom lasertekniken och det är här Mölndalsföretaget kommer in i bilden.
Permanova Lasersystem AB har gjort en komplett uppgradering av Volvo Personvagnars lasersvetsstationer för att producera den nya Volvo V60.

Den nya bilmodellen kräver det senaste inom lasertekniken för att möta kraven på produktionskapacitet och strukturell hållfasthet i karossen.

Stor laserorder
Permanova har sedan Volvo Personvagnar införde lasersvetsning i början på 90-talet levererat flera kompletta lasersvetsstationer, och laserprocessverktyg, för modellerna Volvo XC90, V70, XC70, C70, S80, S40, V50 och C30.

Denna order för V60-produktionen är en av de största enskilda installationerna någonsin för Permanova.

Installationen inkluderande två nya 4 kW disklasrar, 4 nya robotar och en uppgradering av de robotburna lasersvetsverktygen.

Sänker driftskostnaderna
Med denna investering fortsätter Volvo att använda sig av disklaser-teknologin.

Med en nya disklasern med 1 disk per 4 kW från Trumpf, drar Volvo nytta av den höga elektriska verkningsgraden (25-30 %), och det modulära konceptet för enklare underhåll.

Den långa livslängden hos pumpdioderna i disklasern bidrar också till att sänka driftkostnaderna.

Permanovas projektledare Lars-Erik Jansson kommenterar i ett pressmeddelande:

”Flexibiliteten hos den optiska fibertransmissionen från laser till robotburet lasersvetsverktyg, och den höga verkningsgraden hos disklasern, håller nere den totala utrustningens golvytebehov. De elektriska kablarnas ledningsareor, för laser och kylare, är mycket mindre än förut, och laserns och verktygens modulära uppbyggnad förenklar underhållsarbetet.”

On-line-övervakning av lasersvetsprocessen
Lasersvetsprocessen övervakas on-line av en separat enhet, som analyserar processljuset från svetsprocessen.

Många olika typer av svetsproblem kan därför detekteras on-line, till exempel problem som uppstår då inkommande material ligger utanför tillåtna måttoleranser.

Lasersvetsverktyg WT03 med dubbelrulle

Lasersvetsverktyg WT03 med dubbelrulle



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08