23948sdkhjf

JOAB vågade investera när andra sparade

Istället för att beklaga sig över ett förlorat år använde JOAB 2009 för att satsa på framtiden genom att investera i sina fabriker och i produktutveckling. Resultatet, en ny serie lastväxlare, visas fram på Lastbil 2010 på Elmia.
Det är ingen slump att JOAB presenterar en ny serie lastväxlare på mässan Lastbil 2010 på Elmia i Jönköping. – Sverige är det lastväxlartätaste landet i Europa, säger Peter Olsson, VD på JOAB.

Att Sverige har tätpositionen förklaras av att det är ett stort och glest befolkat land. Här finns många små åkerier, som behöver flexibla lastbilar för att driva verksamheten rationellt.

– Låt säga att du transporterar jord eller grus. Om du kan ställa av ett lastat flak och göra en annan körning medan flaket lossas, så sparar du mycket tid och ökar beläggningen på lastbilen, säger Peter Olsson.

Investerade för framtiden
Istället för att beklaga sig över ett förlorat år använde JOAB 2009 för att satsa på framtiden genom att investera i sina fabriker och i produktutveckling. Den nya serien av lastväxlare är bara ett av exemplen på utvecklingsinsatser. Dessutom har företaget gjort betydande miljöinvesteringar i produktionen.

– Det fanns pengar avsatta för investeringar och när marknaden nu vänder är vi bättre förberedda än många andra, säger Peter Olsson.
JOAB inriktar sitt mässdeltagande i Jönköping på flexibilitet. Ett annat koncept som utvecklats ur de svenska åkeriernas krav på maximal flexibilitet är skiftessystemet Cameleont. Hela påbyggnaden kan snabbt bytas ut. På förmiddagen kan lastbilen användas för att köra styckegods, på eftermiddagen kan den tjänstgöra som sopbil med ett fullödigt sopbilsaggregat eller en mobil komprimator.

El-hybridaggregat
JOAB utvecklar och tillverkar även sopbilsaggregat. I Jönköping visas sopbilsaggregaten producerade i en fabrik som tillverkat sopbilar sedan urminnes tider.

Sopbilsaggregaten kan även utrustas med elhybriddrift, vilket kraftigt reducerar buller och utsläpp. Alla aggregat har dessutom ett lastavkännande hydraulsystem för minskad energiförbrukning, smörjfria och täta lager som hindrar smörjfett från att komma ut i naturen och vattenbaserad lack som kraftigt reducerar utsläppen i tillverkningen.

JOAB är ett ledande företag inom påbyggnadsbranschen för lastbilar och har c:a 160 st anställda. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer liftdumpers, lastväxlare, marknadens smartaste skiftessystem Cameleont™ samt sopbilar. Verksamheten bedrivs idag i Göteborg, Mellerud, Lessebo och Blomstermåla i Mönsterås kommun. Av försäljningen går 50 % på export till bl.a. Norge, Danmark, Finland och Baltikum. Periodvis sker även leveranser till mer avlägsna platser som till länderna i Mellanöstern, Asien och Afrika. Vi har återförsäljare i Norge, Danmark, Finland, Österrike och Tyskland.


Källa: Elmia, JOAB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109