23948sdkhjf

Fortsatta satsningar på vindkraft

I Norrland är de få men stora och i söder små med lägre byggkostnader – totalt finns över 670 registrerade vindkraftsprojekt med byggstart senast 2012.
Enligt ett pressmeddelande från Sverige Bygger finns över 670 registrerade vindkraftsprojekt med planerad byggstart 2010-2012.

Den sammanlagda byggkostnaden uppges vara 124 Mdkr men till denna siffra ska också läggas flera projekt som saknar officiell kostnad.

Geografiska skillnader
Siffrorna visar att man i norrlandslänen ofta planerar färre men riktigt stora vindkraftsparker medan man i den södra delen av landet planerar många projekt till en lägre byggkostnad.

I Jämtlands län finns 37 projekt registrerade till en uppskattad byggkostnad av hela 25,5 Mdkr medan man i Skåne har så mycket som 120 projekt, men den totala uppskattade byggkostnaden uppgår endast till 16 Mdkr.

Västmanlands län avviker

Enligt Lars Johansson, redaktionschef på Sverige Bygger, är det anmärkningsvärt att vi har registrerade vindkraftsprojekt i samtliga län utom ett.

- I Västmanlands län kan vi inte se att man planerar för vindkraft under nämnda period, anledningen kan vara att Västmanland är det enda län som inte har något område prioriterat som "Riksintresse för vindbruk" av Energimyndigheten, säger lars Johansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078