23948sdkhjf

Svensk Vindenergi rasar

”Försvarsmakten hindrar omställningen till förnybar energi ”
Det skriver branschorganisationen Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen anser att försvarsmaktens förslag att förbjuda vindkraftverk inom en radie av 40 kilometer runt ett stort antal flygplatser i Sverige skulle allvarligt skada regeringens ambitioner om en omställning till förnybar energi.

Problem med att landa
Motivet till beslutet är att när två JAS 39 Gripen ska starta och landa under vissa förhållanden så ska plan nummer två automatiskt kunna följa plan nummer ett. Om det finns vindkraftverk i närheten så kan radarn istället låsa på ett av vindkraftverken.

– Vi har sedan flera år haft en dialog med Försvarsmakten men detta har aldrig angetts som ett så stort problem, säger Gunnar Fredriksson, vice vd i Svensk Vindenergi.

Inte unikt i Sverige
Om det vore ett stort problem borde det knappast vara unikt för Sverige, men ingenstans i Europa finns denna säkerhetszon för vindkraftverk om 40 kilometer.

– Är detta endast ett problem för JAS Gripens radar och inte andra flygplanstyper vore det kanske lättare att modifiera denna radar istället för att stoppa utvecklingen mot ett samhälle baserat på förnybar energi, säger Gunnar Fredriksson.

Han fortsätter: ”Vi hoppas att regeringen finner en konstruktiv lösning och avvisar förslag som fördyrar och fördröjer utbyggnaden av vindkraft.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.156