23948sdkhjf

LKAB satsar på vindenergi

LKAB har gått in som medlem i branschorganisationen Svensk Vindenergi.

LKABs nya strategi innebär den största omställningen i bolagets 130-åriga historia. Genom övergången till produktion av koldioxidfri järnsvamp ska de globala utsläppen hos LKABs kunder att sänkas med 35 miljoner ton per år, vilket motsvarar två tredjedelar av Sveriges samlade utsläpp.

– Vi ser att vindkraften kommer spela en avgörande roll för vår omställning. Dessutom ser vi att vår omställning och vår framtida vätgasframställning, där LKAB kommer bli Sveriges och kanske Europas största producent av vätgas, kan ha stor betydelse för vindkraften, säger Stefan Savonen, chef för energi och klimat på LKAB.

Omställningen kommer att kräva omfattande investeringar i verksamheten samt i utbyggnad av förnybar el och vätgas kommande år.

– Kombinationen vätgaslager och vindkraft öppnar helt nya möjligheter för att utveckla framtidens hållbara system för energi- och kraftförsörjning, vilket är ett måste för att kunna tillgodose de kraftigt ökade elbehov som vi och hela Sverige står inför, säger Stefan Savonen.

Tillsammans med de cirka 115 medlemsföretagen verkar Svensk Vindenergi för utbyggnad av vindkraft som en del av framtidens hållbara energisystem.

– Jag är mycket stolt och glad över att få välkomna LKAB som ny medlem i Svensk Vindenergi. Vi befinner oss i ett spännande skifte där stora delar av Sveriges basindustri ställer om till fossilfrihet. LKABs plan för att ställa om produktionen till koldioxidfri järnsvamp och kraftigt sänka koldioxidutsläppen hos sina kunder i stålindustrin inspirerar omvärlden och gör bolaget till en central spelare i samhällsutvecklingen, säger Daniel Badman, vd på Svensk Vindenergi.

– Vindkraftsbranschen vill vara en viktig pusselbit i att möjliggöra LKABs resa mot fossilfrihet. Min förhoppning är att LKAB som medlem ska bidra med värdefulla insikter om basindustrins behov, som bidrar till att vindkraften utvecklas på bästa möjliga sätt, säger Daniel Badman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.209