23948sdkhjf

Storaffär skapar Nordens största företag inom bergteknik

Blir en betydande nordisk spelare med intäkter på en bra bit över 300 miljoner kronor.
Norrbottens Bergteknik har tecknat avtal om att förvärva Vestfold Fjellborring samt Norsk Fjellspregning som är två stora norska aktörer verksamma inom bergteknik. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den sammanslagna koncernen uppges bli Nordens största fristående aktör med ambition att expandera på hela den nordiska marknaden.

Norrbottens Bergteknik utför bergarbeten som till exempel borrning, losshållning, wiresågning och bergförstärkning. De omsätter före affären ungefär 100 miljoner kronor och har 21 medarbetare.

Den svenska maskinparken består av tio borrvagnar, tre utrustningar för så kallad wiresågning, tre grävmaskiner med hydraulhammare och ett flertal servicebilar som är ADR- godkända. Därutöver finns samarbeten med andra entreprenörer för att kunna säkerställa resurser som motsvarar upp till sju extra borrvagnar.

Sprängningsarbeten utförs av egna sprängare på heltid plus inhyrda tjänster när behov uppstår. Företaget har sitt säte i Älvsbyn Norrbotten och har sedan år 2010 även en separat enhet i Umeå.

De båda norska bolagen som nu köps bedöms i år omsätta 130 miljoner norska kronor och generera ett ebitda-resultat på 22 miljoner norska kronor.

Den nya koncernen proforma taktar efter köpet en omsättning på knappt 325 miljoner kronor. Den nya bolagsgruppen uppges därmed bli den största bergsteknikleverantören på den nordiska marknaden.

Köpeskillingen för aktierna uppgår till 90 miljoner norska kronor.

Norrbottens Bergteknik ägs av investmentbolaget Pegroco Invest som investerar i mindre och medelstora onoterade företag företrädesvis i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062