23948sdkhjf

Miljarder till vindkraft

Karlstad och Göteborg är nyckelorter när GE investerar 3,4 miljarder kronor i utveckling av havsbaserad vindkraft.
En ny generation vindturbiner, inklusive teknik och servicefaciliteter, ska utvecklas i fyra europeiska länder: Sverige, Norge, Tyskland och Storbritannien.

GE meddelar i ett pressmeddelande idag att företaget ska investera cirka 500 miljoner kronor (50 miljoner euro) i Sverige till och med 2016.

Forskningscenter i Karlstad.
GE:s forskningscenter i Karlstad kommer att bli ett viktigt nav när GE Wind utvecklar ett nytt havsbaserat vindkraftverk på 4 megawatt.
Forskningscentret som idag har 18 anställda kommer att mer än fördubblas i storlek.

GE förväntar att antalet anställda inom havsbaserad vindkraft i Sverige ska uppgå till 50 personer i år 2016.

Testenhet till Göteborg
GE kommer också att ansluta sig till Svenskt VindkraftsTekniskt Centrum vid Chalmers i Göteborg och planerar att uppföra den första demonstrations- och testenheten av den nya turbinen i Göteborgs hamn.

Enheten blir 140 meter hög, inklusive rotorblad, och blir därmed ett nytt landmärke i staden.

Sverige ett lovade område för vindkraft
- Genom investeringen i Karlstad och samarbetet med Chalmers visar vi vårt engagemang i den nordiska regionen och vår vilja att bidra till kunskapsutvecklingen inom vindkraft i Sverige. I och med att det nya vindkraftverket delvis kommer att utvecklas och testas i Sverige kan vi garantera att det kommer att fungera i vårt klimat och under våra vindförhållanden, säger Hans Enocson, vd för GE i Norden.

Han fortsätter: ”Vi kommer att kunna presentera en mycket stark produkt för havsbaserad vindkraft och dess svåra förhållanden. GE strävar efter att utveckla nära relationer med vår svenska kundbas och bygga vidare på framgångarna med våra landbaserade 2,5xl-turbiner ”.

I juli 2009 sa GE:s vd och koncernchef Jeff Immelt: ”Sverige är ett av de mest lovande områdena i Europa inom utveckling av vindkraft tack vare landets åtagande när det gäller förnybar energi.”

Fakta: GE är ett diversifierat, globalt företag inom infrastruktur, media och finansiella tjänster som är uppbyggt för att möta världens grundläggande behov. Från energi, vatten, transporter och hälsovård till tillgång på kapital och information, betjänar GE kunder i mer än 100 länder och har mer än 300 000 anställda över hela världen.
Läs mer om: GE
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078