23948sdkhjf

Svenska Kiruna Wagon vann SSAB:s stålpris

Kirunaföretaget tilldelades Swedish Steel Prize 2017 för sitt vagnssystem Helix Dumper, som erbjuder en helt ny teknik för lossning av finkorniga mineraler.
Spänningen var på topp på Waterfront Hotel i går kväll när det skulle bli klart vilket företag som skulle åka hem med den åtråvärda statyetten och 100 000 kronor i kontanter.

– Kiruna Wagon har arbetat med höghållfast stål sedan starten 2004 och vi ser oss som ambassadör för tekniken. Till att en dag vinna Sveriges stålpris har varit en dröm för oss, och vi är mycket hedrade att få ett så gott erkännande idag. Vi vill tacka Northland och Robert Näslund och Willy Sundling, som hade modet att investera i denna nya och revolutionerande teknik, säger Fredrik Kangas, vd för Kiruna Wagon i sitt tacktal.

– Vi strävar efter att fortsätta att vara i framkant för att utnyttja de senaste stål- och anslutningsteknikerna inom tungtrafik, fortsätter han

Höghållfast stål har använts både i vagnen och på lossningsstationen och systemets särskiljningsegenskaper är låg vikt, hög nyttolast och ett robust och hållbart lossningssystem som kan arbeta med en hastighet av 25 000 ton per timme, det vill säga dubbelt så snabbt som andra system för finkornigt malmmaterial.

Vid urladdning roterar Helix Dumper-kroppen 148 grader medan chassit kvarstår på skenorna. Rotationen drivs av lokomotivets framåtriktning och lossningsprocessen kräver ingen extra energi. I kombination med kroppens avrundade form skapar rotationen optimala förutsättningar för effektiv utmatning av även de klibbiga koncentrerade materialen som annars skulle klämma fast vid vagnen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.533