23948sdkhjf

Miljonsatsning på nytt centrum för additiv tillverkning

Regeringen vill skapa forskningsmiljöer i världsklass med syftet att stärka den svenska konkurrenskraften.
Chalmers har tillsammans med fyra partners beviljats 36 miljoner kronor från Vinnova för ett nytt kompetenscentrum för additiv tillverkning i metall. Det framgår av ett pressmeddelande.

Centrumet får namnet ”Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2). Satsningen utgör en del av regeringens initiativ att skapa forskningsmiljöer i världsklass med syfte att stärka Sveriges konkurrens- och attraktionskraft.

​Åtta nya kompetenscentrum har beviljats finansiering av Vinnova under de kommande fem åren. Ett av dem är CAM2, ett centrum för additiv tillverkning i metall som Chalmers kommer att vara värd för. Additiv tillverkning kallas ibland för 3D-printing och är ganska vanligt för plastkomponenter.

På kort sikt anses additiv tillverkning förändra landskapet inom produktutveckling, tillverkning och logistik.

Forskningen inom CAM2 kommer att ledas från Chalmers men involverar även Högskolan Väst, Linköpings universitet och forskningsinstituten Fraunhofer-Chalmers Centrum för Industriteknik och Swerea IVF. Dessutom har centrumet ett starkt industriellt stöd. Hela 22 företag kommer att medverka.

Utvecklingen inom området additiv tillverkning har gått snabbt framåt de senaste åren. Den snabba utvecklingen av teknik och utrustning har inneburit att materialutvecklingen i världen inte har hunnit med. Här finns en chans för svensk industri att placera sig i framkant.

Sverige har cirka 25 procent av världsmarknaden inom pulvertillverkning vilket tillsammans med den starka forskningen inom pulvermetallurgi är ett fundament för att ändra detta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093