23948sdkhjf

Huvudet på spiken

Under torsdagen var handelsminister Ewa Björling på Elmia Subcontractor och detta var hennes kommentar om UNDEXOs punkter inom exportområdet.
Sveriges handelsminister Ewa Björling deltog i Elmia Subcontractor under torsdagen, här svarade hon bland annat på frågor från underleverantörernas nya exportförening, UNDEXO.

Anders Ekdahl, ordförande för UNDEXO, tog upp några punkter angående export, som UNDEXO tillsammans med svenska underleverantörer har kommit fram till.

En av punkterna var att se till att det kommer fram exportmentorer. Det vill säga personer som känner till landet eller de länder där företagen vill etablera sig. Dessa mentorer skall hjälpa företagen att etablera sig i det aktuella landet.

Här anser handelsministern att vi skall se värdet i de utländska medborgarna som bor i Sverige och som känner sitt hemland. Hon tog upp ett exempel gällande om man vill starta ett företag i Irak. Som svensk tar det ca sex månader innan företaget har etablerat sig, medan det för en iraker eller en svensk-iraker tar betydligt kortare tid.

Då företagens tid är dyrbar, finns det nu ett projekt vid namn Cosmopolit, som hjälper mindre företag att etablera sig utomlands. Cosmopolit finns i bland annat, Stockholm, Malmö och Göteborg.

Många småföretagare anser att exportrådet främst varit inriktade på de stora företagen, men nu vill de satsa mera på att hjälpa små företag, bland annat genom exportlån.

Behöver företagen hjälp kan de också besöka internationaliseringsguiden.se.

På Elmia Subcontractor i år är det många länder som har samligsmontrar för företag, här kan nämnas Danmark, Finland och Italien. Nu efterfrågar UNDEXO också svenska samlingsmontrar till de stora internationella mässorna, så att mindre svenska företag också får möjlighet att marknadsföra sig utomlands.

Ewa Björlings råd till de svenska underleverantörerna är: ”Våga vara mindre svensk, våga vara mindre lagom”.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109