23948sdkhjf

Svart höst för dansk metallindustri

Orderbrist och prisras på maskiner och stål pressar danska underleverantörer inom metallindustrin som fruktar en mycket mörk höst.
Grossister och maskinsäljare rapporterar att de aldrig har sett något liknande på den danska marknaden.

Stålleverantörer, maskinsäljare och leasingbolag rapporterar om den värsta situationen någonsin.

Under hela våren var orderna sparsamma, och till och med nu i september jobbar man i brant uppförsbacke. Nya stora varsel väntas och danska underleverantörer ska igenom en hård anpassning.

Frank Bunde, VD på BBM Produktion i Odder, säger att underleverantörerna måste erkänna att de har byggt upp en allt för stor maskinflotta till den efterfrågan som finns.

Christian Petersen, VD på Robert Pedersens Værktøjsmaskiner, håller med. – Priserna på begagnade maskiner har fallit omkring 30 procent på bara ett år. Samtidigt har de stora japanska maskinleverantörerna tillverkat till lager och nu kastar de nya maskiner på marknaden med upp till 60 procent rabatt. Under de 25 åren jag har varit i branschen har jag aldrig upplevet något liknande, säger Christian Petersen.

Ekonom på Dansk Metal, Michael Baunsgaard-Schreiber, bekräftar höstens dystra utsikter.
– Den uppång som kom efter semestern gällde påfyllnad av lager, och för hela 2009 ska man räkna med 25 300 färrre jobb inom industrin vilket motsvarar en minskning på 8-9 procent.

Källa: Erhvervsbladet (DK)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125