23948sdkhjf

Svenskutvecklade solceller från Uppsala

En ny typ av tunnfilmssolceller har utvecklats i Uppsala och kommer snart att gå i storskalig produktion för att slå sig in på världsmarknaden.
Uppsalaföretaget Solibro står bakom utvecklingen av en nyt typ av tunnfilmssolceller. Det är ett billigt och effektivt sätt att tillverka solceller av tunna filmer. Filmerna är gjorda av en speciell materialblandning som består av koppar, indium, gallium och selen.

Jämfört med traditionella och tjockare solceller som tillverkas av dyrt kisel så kan de nya tunnfilmssolcellerna tillverkas mycket billigare – när produktionen först kommer upp i volym.

Q-cell , en av världens största solcellstillverkare, köpte Solibro i somras och nu öppnar de en ny fabrik i tyska Thalheim som ska få ut den svenskutvecklade solcellstekniken på värlsmarknaden.

Den nya fabriken har satt gång i provdriften och produktionen i år kommer att ligga på 20 till 25 megawatt. Nästa år bör produktionen ligga på 80 till 100 megawatt, berättar Mats Ljunggren, vd på Solibro Research i Uppsala. Mats Ljunggren berättar också att forskningen kommer att ligga kvar i Uppsala och att antalet anställda här har fördubblats från 16 till 32 på knappt ett år.

Källa: NyTeknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11