23948sdkhjf

Alucrom ytbehandlar vågkraftspark

Alucrom AB har ytbehandlat Sveriges första kommersiella vågkraftspark. Vågkraftsparken som är en pilotanläägning består av totalt 10 kraftverk och kommer att placeras väster om Lysekil på den Svenska västkusten.
Alucrom AB har ytbehandlat Sveriges första kommersiella vågkraftspark. Vågkraftsparken som är en pilotanläägning består av totalt 10 kraftverk och kommer att placeras väster om Lysekil på den Svenska västkusten.

Bilden visar den patenterade bojen som absorberar vågenergin bättre. Själva linjärgeneratorerna är placerade på havets botten på mellan 20 - 100 meters djup.

Till varje vågkraftsaggregat hör en boj som ligger och rör sig på havsytan, och som följer vågornas rörelser. Rörelsen överförs via en vajer ner till generatorn (höjd ca 4 meter). El alstras i generatorn när kolven rör sig upp och ner. Rörelseenergin omvandlas till elkraft som skickas via elkablar direkt till kraftnätet.

Alucrom har använt ett av de mest avancerade målningssystemen på marknaden för att generator och boj skall klara de påfrästningar som vågkraftverken kommer att utsättas för i denna extrema korrosivitetsklass. I samråd med beställaren valde vi att använda den Norska offshorestandarden "NORSOK M-501" för allt ytbehandlingsarbete. Målningssytemet är avsett för konstruktioner nedsänkta i havsvatten. I kombination med målningssystemet installeras också katodiskt skydd i form av offeranoder. Alucrom kan genom sitt systerbolag inom Midroc Europe, BAC Corrosion Control erbjuda spetskompetens gällande katodiska skydd i form av offeranoder samt påtryckt likström i kombination med blästring & målning ( www.bacgroup.com) .

Den gula säkerhetskulören (RAL 1004) är vald i samråd med Sjöfartsverket för att bojarna skall vara synliga för fartygstrafiken. Ovansidan av bojen har applicerats med en unik täckfärg som inte kritar eller tappar kulör- och glans. Detta för att den gula säkerhetskulören skall bibehållas under lång tid vilket är viktigt i projektet.

Alucrom är aktiva inom hela energisektorn och arbetar idag med blästring & målning kontinuerligt inom kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, värmekraft och numera också inom vågkraften.

Källa: Alucrom

Kort om företaget
Alucrom AB (etablerat 1953) är idag Sveriges klart största rostskyddsmålningsföretag med verksamhet på 14 platser i Sverige och Polen. Vår kärnverksamhet är blästring & målning på våra avancerade målningsstationer eller som entreprenader i fält på våra kunders anläggningar. Sedan 1994 ingår vi i Midroc Europe. Koncernen omsätter 4 miljarder SEK och har 2700 medarbetare. Tack vare vår storlek kan vi genomföra rationella inköp av material och utrustning. Detta tillsammans med vår erfarenhet, kompetens och i många fall unika produktionsmetoder leder till att vi kan erbjuda kostnadseffektiva ytbehandlingslösningar på vår marknad. Sedan flera år är vi certifierade enligt ISO 9001:2000 respektive ISO 14001:2004 samt ett auktoriserat rostskyddsmålningsföretag genom "Auktorisationsnämnden i Rostskyddsmålning."
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125