23948sdkhjf

Autoliv introducerar nytt säkerhetsbältessystem

Autoliv introducerar högeffektivt reversibelt säkerhetsbältessystem denna vecka under den 21: a konferensen "Enhanced Safety of Vehicles (ESV)" i Stuttgart, Tyskland.
Autoliv Inc . kommer denna vecka att visa ett nytt säkerhetssystem under den 21: a konferensen "Enhanced Safety of Vehicles (ESV)" i Stuttgart, Tyskland.

Det är ett bilbältessystem med en bältessträckare som kan återställa sig självt vid s k multipla kollisioner då bilen först stöter emot något föremål före den riktiga krocken. Vid sådana kollisioner kan den nya kraftigare bältesträckaren dra tillbaka den bilåkande efter den första, vanligtvis relativt mjuka, krocken för att förbättra skyddet från krockkuddarna vid efterföljande kollisioner.

Det nya systemet bygger på pneumatik, där en tryckluftskompressor ger mer än dubbelt så hög dragkraft i säkerhetsbältet som en konventionell bältessträckare med elektriskt motor. Detta kan avsevärt förbättra skyddet för bilåkande, speciellt vid multipla kollisioner. Vid sådana olyckor orkar den kraftigare bältessträckaren spänna in och dra den bilåkande bakåt och till en mer upprätt sittställning så att den åkande får maximalt skydd från krockkudden vid den andra kollisionen. Den första istötningen är ofta inte tillräckligt våldsam för att skyddet från krockkudden ska behövas.

Autolivs forskning har visat att 25% av alla krockar är multipla kollisioner. Vid denna typ av olyckor är risken fyra gånger så stor att få livshotande skador och tre gånger så stor att skadas allvarligt jämfört med krockar med endast en kollision.

Autoliv Research har visat att den genomsnittliga tiden mellan första och andra kollisionen är cirka en sekund. Med en kraft på 300N behöver den nya försträckaren bara 0,36 sekunder för att dra tillbaka personen till ett nästan upprätt läge. Tack vare den högre kraften kan 90% av de åkande vara i rätt position innan den andra kollisionen eventuellt inträffar.

Det pneumatiska systemet finns att prova för intresserade ESV-deltagare. Två andra reversibla pneumatiska produkter visas också i Autolivs demonstrationsbil. Dels en motorhuv för aktivt fotgängarskydd och dels ett system som gör det lättare att nå bilbälten, en s k bältespresenterare.

ESV är den största och viktigaste konferensen i världen inom bilsäkerhet och hålls vartannat år på olika platser i världen. ESV startades 1968 på initiativ av trafiksäkerhetsverket i USA för att minska dödligheten i trafiken.

Källa: Autoliv AB

Om företaget
Autoliv, Inc. är världens ledande bilsäkerhetsföretag. Företaget utvecklar och tillverkar bilsäkerhetssystem till alla större biltillverkare i världen. Tillsammans med sina joint ventures har Autoliv cirka 80 anläggningar med cirka 34.000 medarbetare i 31 länder. Dessutom har Autoliv 13 tekniska centra i elva länder runt om i världen med 21 krockbanor, vilket är mer än något annat bilsäkerhetsföretag. Autolivs försäljning under 2008 uppgick till 6,5 miljarder dollar. Bolagets aktier är noterade på New York Stock Exchange (NYSE:ALV) och dess svenska depåbevis på NASDAQ OMX Stockholm (ALIV SDB).


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094