23948sdkhjf

Vestas klagar

Den danska vindjätten Vestas är missnöjda med det svenska systemet med gröna elcertifikat och har klagat i ett brev till Maud Olofsson.
Vestas Wind Systems har klagat till Maud Olofsson över det svenska systemet med gröna elcertifikat.

Enligt Vestas ger de gröna elcertifikaten för liten ersättning till vindkraftens inesterare.

Vestas föreslår i stället en garanterad ersättning för varje kilowatt ny vindkraft som byggs. Vindtillverkaren ber regeringen överväga detta i ett brev till Maud Olofsson med kopia till Tomas Kåberger, chef för energimyndigheten.

De gröna elcertifikaten infördes för sex år sedan och ger t ex vindkraftstillverkare ett elcertifikat av staten för varje megawattimme el som produceras. Alla elbolag måste köpa en viss mängd elcertifikat allt efter hus mycket el de säljer – en kostnad som läggs på kundernas elräkning.

Elcertifikatens priser är beroende av utbud och efterfrågan på den öppna marknaden. Eftersom det just nu finns överskott på elcertifikat och efterfrågan på el har gått ner, sjunker priset på elcertifikaten och en vindkrafttillverkare som t ex Vestas från mindre intäkter.

Medan Vestas önskar ett garanterat minimumspris på elcertifikaten så går Svensk Vindenergi i stället in för en höjning av kvotplikten.

Källa: NyTeknik.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094