23948sdkhjf

Ny start för Protab

Redan i oktober förra året ansökte industriföretaget Protab i Vindeln om rekonstruktion. Nu har företaget fått fullt stöd för sin ackordsuppgörelse och verksamheten kan leva vidare.
Industriföretaget Protab i Vindeln har kommit fram till en ackordsuppgörelse tillsammans med samtliga leverantörer och fordringsägare. Umeå tingsrätt har därmed fastställt bolagets ackordsförslag och företagets verksamhet kan leva vidare.

Det var i oktober förra året som Protab ansökte om företagsrekonstruktion med anledning av den kraftiga inbromsningen på marknaden. Som underleverantör till ett antal världsledande industrier i Västerbotten drabbades Protab kraftigt.

Ansökan om rekonstruktionen gjordes tidigt som ett aktivt val av Protab för att inte gå i konkurs. I arbetet med en ackordsuppgörelse har det varit en 100 procentig uppslutning från leverantörer och övriga fordringsägare då samtliga parter ställt sig bakom företagets ackordsförslag.

Den rådande långkonjunkturen har inneburit stora påfrestningar för Protab.

- Våra kunder är andra verkstadsföretag i Västerbotten som själva har tvingats dra ned på sin egen verksamhet, vilket medfört en minskad orderingång till oss. I det här kritiska läget är det därför mycket positivt att det finns ett sådant starkt stöd för våra rekonstruktionsansträngningar hos fordringsägarna, säger Jan Hörnberg, VD för Protab.

Ackordsförslaget innebär att leverantörerna och övriga berörda fordringsägare får betalt med 25 procent på de fordringar som överstiger grundbeloppet 2 000 kr.

- Nu arbetar vi vidare med att lösa finansieringen för genomförandet av ackordet. Arbetet med att ordna en ny långsiktig finansiering görs tillsammans med Ackordscentralen och ska vara klart i höst, säger Jan Hörnberg.



Om företaget
Protab är en underleverantör till en handfull industriföretag i regionen. Företagets kärnverksamhet är bearbetning och tillverkning av komponenter åt framförallt hydraulik- och skogsindustrin. Verksamheten bedrivs på industriområdet Lidbacken i Vindeln där man har en produktionsanläggning på 1 500 kvadratmeter.

Protab har de senaste åren haft en god utveckling. År 2004 omsatte företaget 20 miljoner kronor och dubblerade omsättningen fram till 2008. Eftersom flera av Protabs kunder är företag som är världsledande i sin bransch har det ställt höga krav på företaget när det gäller både kvalitet och kompetens. Protab har därför satsat på en nödvändig expansion med både lokaler, maskiner och processer. Förra årets kraftiga världsomspännande finansoro innebar däremot att efterfrågan på kort tid kraftigt minskade och med de investeringar Protab hade gjort i bland annat maskiner blev lasset för tungt att bära.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078