23948sdkhjf

Kilsta Metall på full gas

Kilsta Metall visar upp en försäljningsökning på 87 procent i årets första kvartal! Botten är nådd och en svag positiv trend kan skönjas, låter det från Kilsta Metall som har huvudkontor i Karlskoga.
- Försäljningen under första kvartalet uppgick till 4,5 Mkr (11,2). Jämfört med fjärde kvartalet 2008 ökade försäljningen med 87 % .

- Resultatet efter finansnetto uppgick till -0,2 Mkr (2,4).

- Jämfört med resultatet för fjärde kvartalet 2008 och rensat för resultatpåverkande försäljning av anläggningen i Norrköping, förbättrades resultatet efter finansnetto med 7,8 Mkr.

- Den goda resultattrenden förklaras av genomförda kostnadsbesparingar och effektiviseringar .

- Återvinningsbranschen befinner sig fortsatt i en svag konjunktur. Kilsta Metall bedömer att botten kan vara nådd eftersom en svag positiv trend kan skönjas .

- Kilsta Metall har flyttat fram sin position inom återvinning av metaller från industrier och privatpersoner. Bolagets effektivitet och korta genomsnittliga lagringstid ger en förbättrad konkurrenskraft.

- Bolaget återvinner omfattande volymer av metaller i industridepån i Karlskoga. En eventuell prishöjning kan komma att kraftigt öka bolagets intjäning.

- Bolagets styrelse föreslår årsstämman en nyemission för att säkra bolagets finansiella situation. Emissionen kommer genom teckningsgarantier att vara till fullo tecknad.

Kommentar till utvecklingen under första kvartalet
Varje kvartal har sedan bolagets verksamhet startade visat en tillfredställande eller mycket god lönsamhet. Men tredje kvartalet 2008 visade ett trendbrott då världsmarknadspriserna på metaller föll kraftigt i samband med den globala finanskrisen. Bland annat tvingades bolaget skriva ned värdet på varulagret med ca 5,5 Mkr och för första gången redovisa ett negativt resultat under ett kvartal.

Efter ett mycket svagt fjärde kvartal 2008 har försäljningen under första kvartalet 2009 visat en positiv utveckling. Bland annat har arbetet med att återvinna den under 2008 förvärvade industridepån i Karlskoga inneburit ökad intjäning. Den goda resultattrenden förklaras dock främst av skyndsamt genomförda rationaliseringar och kostnadsbesparingar. Inför kommande kvartal bedöms det finnas goda möjligheter till viss förbättring av priserna inom återvinning, vilket kan innebära ökad intjäning för bolaget.

Bolaget har tidigare kommunicerat planer på listbyte för aktien. Dessa planer är framflyttade på obestämd tid. Styrelsen har beslutat föreslå årsstämman 2009 en nyemission med företräde för befintliga aktieägare. Villkoren är två nya aktier för varje befintlig aktie, med teckningskurs 5 öre. Emissionen kommer att vara till fullo garanterad och tillföra bolaget 6,2 Mkr före kostnader för emissionen.

Utsikter för 2009
Styrelsens bedömning är att försäljningen i bolaget inte kommer att uppgå till fjolårets nivå. Det finns dock förutsättningar för att de närmaste kvartalen kan visa en uppåtgående trend i försäljningsvolym .

Ladda ned hela delårsrapporten.

Källa: Kilsta Metall AB

Om företaget
Kilsta Metall är verksamt inom fragmentering av aluminium, uppbearbetning av mixmetaller, hantering av slaggprodukter från stålverk och industririvningar. Bolaget har utvecklat en egen industriell process som innebär möjligheter till snabb tillväxt med god lönsamhetspotential. Bolaget har ca 2000 aktieägare. Kilsta Metall-aktien listades på Nordic MTF under första kvartalet 2008.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094