23948sdkhjf

LKAB frias från misstankarna

Den norska staden Narvik i norra delen av landet har under flera år haft problem med luftburet damm. Länge har LKAB:s anläggning i staden pekats ut som syndabock, men nu visar ny forskning att anläggningen inte alls är den största orsaken bakom problemen.

Ja, LKAB:s anläggning i Narvik avger luftburet damm. Men de riktigt stora dammproblemen i området orsakas av vägtrafiken. Det är slutsatsen från en ny rapport som analysbyrån COWI gjort för Narvik kommun.

Det rapporterar norska tidningen Fremover.

– Det vi ser är att trafiken längs E6, särskilt på hösten och våren när dubbdäck körs på torr asfalt, är det som avger den största mängden inandningsbart damm. LKAB har ytterligare ett bidrag till bakgrundsnivåerna, men de höga dammnivåerna är inte LKAB:s fel, säger Johan Øvrevik, chef för området för infektionsmiljö och hälsa hos FHI, norska folkhälsoinstitutet, till tidningen.

Att vägtrafiken är en huvudkälla till höga halter av inandningsbart luftburet damm stöds av mängden järnavlagringar i dammet. De dagar då det var mindre damm i luften fanns det en hög andel järn i dammet, och de dagar då det var mycket damm i luften fanns det endast lite järn i dammet. Detta ska alltså betyda att de dagar med mycket dammproblem verkar vara de dagar då vägtrafiken avger mycket damm. Så trots att LKAB:s anläggning för järnmalm ger ifrån sig mycket damm, är det inte här den största utmaningen hittas.

– Vi är medvetna om att damm kommer från LKAB. Frågan är om dammet från LKAB är så litet att det kan andas in. Men vi förstår att det kan vara läskigt eftersom du ser dammet och att det uppfattas som besvärligt, säger Johan Øvrevik till Fremover.

Han säger även att dammet från verket kan ge symtom på de övre luftvägarna, men att risken för att det ska vara hälsoskadligt är väldigt liten.

Läs orginalartikeln på Metal Supply NO här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.172