23948sdkhjf

Batterifabriken kan skapa uppemot 3.000 svenska jobb

I förlängningen kan det bli tio gånger så många arbetstillfällen.
Planerna på en gigantisk batterifabrik tar form hos företaget Northvolt. Svensken och före detta Teslachefen Peter Carlsson är mannen bakom projektet som kan landa på miljardbelopp och som väntas ge uppemot 3.000 jobb.

– Det kan också bli tio gånger så många jobb i och med att andra bolag kan etablera sig kring projektet, säger Carlsson till TT.

Flera potentiella svenska orter har pekats ut som möjliga för etableringen.

Målet är att fabriken ska börja byggas under andra halvan av 2018. Tidsplanen är tajt och tills dess finns det många stora moment att klara av.

– Vi har otroligt mycket att göra framför oss. Nu jobbar vi igenom allt från finansiering, försörjningskedjor till miljöaspekter. Men jag är optimistisk. Om vi når tidsplanen kommer vi att bli först i Europa, säger Carlsson till TT.

Flera bolag, bland annat Vattenfall, riskkapitalister och statliga Vinnova och Energimyndigheten står bakom finansieringen.

I ett pressmeddelande från Vattenfall framgår att det handlar om Europas största fabrik för litiumbatterier. Vattenfall investerar inledningsvis fem miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094