23948sdkhjf

Bolaget som ska rädda svensk fordonsindustri

Igår presenterades styrelsen i Fouriertransform AB – FoU-bolaget som ska rädda svensk fordonsindustri. Alla i styrelsen är tunga namn inom svenskt näringsliv.
För mer än fyra månader sedan lovade Maud Olofsson att hjälpa fordonsindustrin med ett FoU-bolag. På onsdagen presenterades styrelsen i Fouriertransform AB .

Den nya styrelsen har gedigen erfarenhet av finansiella frågor, styrelsearbete och operativ ledning. Dessutom finns specifik kompetens inom bland annat kommersialisering av industriell forskning och fordonsindustri.

- Styrelsens breda erfarenhet tillsammans med de tre miljarder Fouriertransform har till sitt förfogande skapar goda möjligheter att ta tillvara alla goda idéer för att stärka svensk fordonsindustris internationella konkurrenskraft, säger näringsminister Maud Olofsson.

Fouriertransform AB har i uppgift att bedriva forsknings- och utvecklingsverksamhet med mera inom fordonsklustret och är en del av regeringens åtgärder för att möta utmaningarna i svensk fordonsindustri.

Ledamöterna är:

Lars-Olof Gustavsson
ordförande, styrelseordförande Four Seasons Venture Capital AB

Cecilia Schelin Seidegård
ledamot, bl.a. styrelseordförande i KTH och Systembolaget AB

Hasse Johansson
ledamot, chef FoU Scania AB

Karin Kronstam
ledamot, styrelseordförande i Svolder AB , styrelseledamot i bl.a. Tredje AP-fonden och Apoteket AB

Lars-Göran Moberg
ledamot, f.d. VD Volvo Powertrain , styrelseordförande Haldex

Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist
ledamot, styrelseordförande i stiftelsen för strategisk forskning, Sintercast AB , styrelseledamot i Kongsberg Automotive och Rymdbolaget

Lars Erik Fredriksson
ledamot, departementssekreterare Näringsdepartementet

Samtliga ledamöter, förutom Lars Erik Fredriksson, är nyvalda.

Bolaget har tre miljarder kronor som ska satsas på forskning och utveckling inom fordonsindustrin – en investering som ska ge marknadsmässig avkastning på sikt.
Lars-Erik Fredriksson har redan haft kontakt med flera företag och det nya bolaget väntas snart kunna göra sina första investeringar.

Källa: Näringsdepartementet & NyTeknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125