23948sdkhjf

Bendiro Profile Tech investerar

Bendiro Profile Tech i Falkenberg satsar på ny teknik som gör det möjligt att forma, svetsa och göra håltagning i en och samma process. Tekniken är både innovativ och miljövänlig.
Bendiro Profile Tech har sedan länge utmärkt sig genom att erbjuda marknaden rullformade specialprofiler, ofta i UHS-stål, enligt modern och innovativ teknik. Allt enligt företagets grundläggande affärskoncept: Plant band in – Färdig produkt ut.

Den nya FIBER-lasersvetsen är inte unik i sig, det som gör den utmärkande hos Bendiro är att den är integrerad i rullformningsprocessen, vilket skapar möjligheter att nu forma, svetsa och göra håltagning i en och samma process.

Många kundfördelar
”För kunden innebär denna nya applikationsmöjlighet hos oss en mängd fördelar.

Man slipper en tidskrävande och kostsam efterbearbetning av profilerna. Nu görs all bearbetning i ett högt tempo i maskinen.

Lasersvetsen kan flyttas från en position till en annan utmed rullformningslinjen.

Svetsen har även dubbla utgångar, vilket sammantaget möjliggör svetsning av flera moment på en och samma profil under processen. Denna flexibilitet är en av de stora fördelarna”, säger Mats Jacobsen teknik- och produktionsansvarig på Bendiro.

Effektiv grön teknik
”Vi valde en teknik som bygger på fiberlaser istället för den mer konventionella CO2 tekniken. Fiberlasern gör det möjligt för oss att även svetsa i lackerade material utan större påverkan. Vi kan även använda tekniken när vi bearbetar UHS-material.”

FIBER-svetsanläggningen är extremt liten i jämförelse med en CO2-anläggning som både kräver stort utrymme och en energikrävande kylanläggning. Kapaciteten är dock densamma. ”Fiberlasern har så hög verkningsgrad att den, i små applikationer, endast behöver luftkylning. Det gör fiberlasern i stort sett underhållsfri . Hela rullformningsprocessen är miljövänlig och den nya FIBER-lasersvetsen är ytterligare ett teknikval i som vi gör med grön inriktning”, säger Mats.

Utökad konkurrenskraft
Anläggningen har redan provkörts med ett par skarpa projekt. Först ut är en rullformad profil till fordonsindustrin. Fler står på tur. ”Vi kan nu erbjuda våra kunder en mer komplett lösning i de fall en produkt vinner på att svetsas istället för att exempelvis falsas. Investeringen känns rätt i tiden, då den gör både oss och våra kunder mer konkurrenskraftiga, säger Ulf Andersson VD på Bendiro.

Källa: Bendiro
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078