23948sdkhjf

Kilsta Metall ökade på under 2008

Kilsta Metall ökade försäljningen med 13,4 % under 2008. Men framtiden ser lite osäker ut just nu och därför väljer bolaget att samla resurserna i Karlskoga.
KILSTA METALL ÅRSREDOVISNING 2008

2008 i korthet

• För helåret 2008 ökade försäljningen med 13,4 % till 43,1 Mkr (38,0).
• Resultatet efter finansnetto uppgick till -0,6 Mkr (14,1).
• Försäljningen under fjärde kvartalet minskade med 72 % till 2,4 Mkr (8,7).
• Resultatet efter finansnetto för fjärde kvartalet uppgick till -2,3 Mkr (3,7). Resultatet påverkades positivt med 5,7 Mkr genom försäljningen av bolagets anläggning i Norrköping..
• Under fjärde kvartalet drabbades återvinningsbranschen som helhet mycket starkt av den globala finanskrisen. Fallande priser på metaller och råvaror innebar en nedgång av historisk karaktär. Efterfrågan sjönk kraftigt
med följd att en stor del av handeln inom återvinning upphörde helt eller delvis.
• Som en följd av den svaga marknaden genomförde bolaget en omfattande neddragning av personella resurser och övriga kostnader.
• Under inledningen av 2009 har såväl prisnivå som efterfrågan på bolagets produkter ökat något.
• En fortsatt finanskris gör det dock svårt eller omöjligt att bedöma utsikterna för 2009.

Christian Karstensen

Christian Karstensen

VD-kommentar:

Framtiden
Kilsta Metall har trots lågkonjunktur ambitionen att bredda verksamheten samt att på längre sikt expandera genom att förvärva verksamheter i samma bransch. Dock innebär svårigheten att bedöma det framtida marknadsläget efter de dramatiska prisfallen, framförallt på järnskrot, att Kilsta Metalls prioritet just nu är att samla bolagets resurser till anläggningen i Karlskoga.

Bolagets lokaler där är väl tilltagna, expansionsmöjligheterna är synnerligen goda och genom försäljningen av anläggningen i Norrköping kan bolaget helt fokusera sig på anläggningen i Karlskoga och bättre utnyttja dess fulla potential.

Kilsta Metalls avsikt är att flytta fram marknadspositionerna så snart marknadsklimatet blir bättre. Det är under dessa tider som det går att vinna marknadsandelar framförallt inom industriåtervinning.
Vår snabba genomsnittliga lagringstid ger oss i dessa tider en förbättrad konkurrenskraft.

Kilsta Metall återvinner omfattande volymer av metaller i den större industridepån i Karlskoga. En eventuell stabilisering av priserna efter fjärde kvartalets prisfall kan kraftigt öka bolagets intjäning.

Även eventuella stimulanspaket där förbättring av infrastrukturen har hög prioritet kan komma att gynna vår verksamhet då det fortfarande är mycket mer kostnadseffektivt att återvinna metaller än att nyproducera dem.
Sammanfattningsvis har Kilsta Metall positionerat sig dels för att klara den svaga konjunkturen, dels för att snabbt kunna återgå till god lönsamhet den dag prisutvecklingen åter visar en uppåtgående trend.

Christian Karstensen
Verkställande direktör

Se hela rapporten här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094