23948sdkhjf

Lesjöfors Fjädrar – bilkrisens vinnare

Lesjöfors Fjärdrar kör på fullt tryck och investerar för att kunna öka kapaciteten. Krisen har bara gett fjädertillverkaren mer att göra och företaget går mot ett nytt rekordår.
Ute i ”bushen” i östra Värmland jobbar Lesjöfors Fjädrar på fullt drag. Krisen inom fordonsindustrin har bara gett företaget mer att göra.

VD Björn Persson berättar att företaget har femfaldigat på sju år. Den svenska bilparken blir äldre och äldra och det betyder större efterfrågan på reservdelar.

Lesjöfors Fjädrar tillverkar fjädrar i alla former – totalt över 5 000 olika typer av fjädrar till personbilar plus ett par tusen artiklar till verkstadsindustrin. Över 80 procent av produkterna går på export.

Bolaget grundades 1852 på sin nuvarande plats i Lesjöfors och var först i Sverige med fjädertillverkning. I slutet av 1980-talet övertog investmentbolaget Beijer Alma ägandet.

Nu håller bolaget på med en robotisering av tillverkningslinjerna för att klara den ökade efterfrågan – en investering på 15 miljoner kronor. Man har köpt robotar, en ny blästermaskin och en ny ugn. Målet är att öka kapaciteten till 5 miljoner fjädrar - omkring en fördubbling av dagens kapacitet.

Lesjöfors Fjädrar jobbar med korta orderserier och ser aldrig mer än tre månader framåt, och ändå kan de skryta med omkring 20 miljoner kronor i orderböckerna.

- Vi kan serva hela Europa med bilfjädrar och kan bestycka vilken bil som helst, säger Björn Persson.



Källa: DI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.74