23948sdkhjf

Thule investerar

Omkring jul var biltillbehörsföretaget Thule på väg mot konkurs, men den nya ledningen har fått verksamheten på rätt spår igen och nu är nya investeringar på väg.
Biltillbehörsföretaget Thule med verksamhet i bland annat Hillerstorp, var mycket nära en konkurs omkring jul.

Men en ny ledning har fått verksamheten och ekonomin på rätt väg igen. Ytterligare trimningar väntar företaget och samtidigt investerar Thule omkring 15 miljoner kronor i anläggningen i Hillerstorp .

Nya styrelseordförande Roger Holtback uttalar till DI att det är en dramatiskt förändrad situation.
Roger Holtback blev utsedd till ny styrelseordförande i Thule den 13 mars. Roger Holtback har en omfattande industriell och finansiell bakgrund både som VD och styrelseordförande i internationella bolag med bland annat ledande positioner inom Volvo, SEB med flera.

Den 13 mars presenterades också Thules årsredovisning och resultatet var lovande: Över en halv miljard i rörelsevinst 2008 . Omsättningen blev knappt 6,2 (6,7) miljarder kronor.

”I december genomförde Thule en lyckad refinansiering som ledde till en minskad årlig räntebelastning med 45 procent. Vi har nu tillgång till en betydande likviditet och är finansiellt väl rustade för att kunna befästa och bygga ut våra globala marknadspositioner”, säger koncernchef Anders Pettersson.

Merparten av Thules verksamhet betjänar en relativt stabil, global eftermarknad. Produktlanseringar som Thule Excellence, världens mest exklusiva box, och Thule EuroPower, den första cykelhållaren för e-bikes, har lett till att Thule kunnat flytta fram sina marknadspositioner. I slutet av förra året vann Thule även tre prestigefyllda konsumenttester av snökedjor och boxar i Sverige, Tyskland och Österrike.

De delar av bolaget som är relaterade till bilindustrins eftermarknad, såsom dragkrokar och släpvagnar, har emellertid haft det tuffare. Här har kraftfulla åtgärder vidtagits under året för att anpassa kostnader efter rådande marknadssituation.

”Under 2009, siktar vi på att ta ytterligare marknadsandelar och att bli mer flexibla genom anpassning av vår tillverkningskapacitet till rådande marknadssituation. Viktigast är dock att behålla fokus på lönsamheten. Vintersäsongen 2008/09 har varit i linje med förväntningarna”, säger Anders Pettersson.

Källa: SR P4 Jönköping & Thule

Om företaget
Thulekoncernen är världens ledande leverantör inom Sports Utility Transportation och erbjuder transportlösningar runt bilen som gör det möjligt för aktiva individer och familjer att transportera sin fritids- sport- eller professionella utrustning säkert, enkelt och elegant. Företaget tillverkar takboxar, takräcken och -relingar, cykelhållare, snökedjor, dragkrokssystem, släpvagnar samt tillbehör för husbilar och husvagnar. Thule har cirka 4 000 anställda vid ett 30-tal produktions- och försäljningsställen på världens alla större bilmarknader. Omsättingen för 2007 uppgick till 6,2 miljarder kronor. Koncernens huvudkontor är beläget i Malmö och bolaget är majoritetsägt av Nordic Capital, www.nordiccapital.com


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078