23948sdkhjf

Jobbexplosion inom vindkraft

Vindkraft har blivit en industri som spelar en avgörande roll när det gäller sysselsättningen i Europa. I 2007 jobbade omkring 151 000 personer mot vindkraften – i 2020 förväntas antalet ligga runt 330 000.
Vindkraften är en industri som för allvar kan bidra till sysselsättningen i Europa när fordonsindustrin mattas av.

Toppchefen i danska Vestas, Ditlev Engel, uttalade i förbindelse med bolagets bokslut att finanskrisen också betyder utmaningar för Vestas, men att framtiden ändå ser ljus ut eftersom vindkraften bärs upp av en stark politisk välvilja både i Europa och USA.

Våldsam jobbtillväxt
En ny rapport från Den Europeiska Vindenergiföreningen, EWEA, visar att sysselsättningen inom vindindustrin steg våldsamt i perioden från 2002 till 2007 då 151 000 jobb var direkt eller indirekt länkade till vindkraft.

Majoriteten av dessa arbetsplatser, runt 75 procent, finns i Tyskland, Danmark och Spanien. Dessa tre länder i Europa har satsat mest målriktat på vindkraften.

Offshore-jobben inom vindkraft förväntas också genomgå en våldsam stigning i takt med att ett mycket stort antal vindkraftverk sätts upp för att ersätta energin från olja och gas.

Länder som förväntas uppleva en markant tillväxt av arbetsplatser inom vindkraftindustrin är Storbritannien, Norge, Sverige, Portugal och Frankrike. Vindkraftindustrin fruktar t.o.m. att man kommer att fattas arbetskraft inom vindsektorn, och det gäller både arbetare och projekt- och finanstjänster.

Källa: Erhversbladet (DK)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11