23948sdkhjf

Väderstad-Verken vidareutvecklar storsäljare

Väderstad-Verken fortsätter sitt utvecklingsarbete. Företagets storsäljare, såmaskinen Rapid, har vidareutvecklats för att ytterligare effektivisera arbetet för lantbrukarna.
- Effektiva maskiner med hög kapacitet är en förutsättning inom jordbruket och vi ser fortfarande en stor potential när det gäller att ytterligare effektivisera jordbruket runt om i världen. En effektivisering som kommer att vara avgörande för att klara den ökade efterfrågan på livsmedel, säger Bo Stark, försäljningschef på Väderstad-Verken.

Såmaskinen Rapid , där jordbearbetning och sådd utförs i en enda körning och med en och samma maskin, är ett tydligt exempel på en maskin som gör växtodlingsarbetet smidigare och enklare för odlarna. Konceptet, som kom att effektivisera jordbruket över stora delar av världen när det lanserades 1991, har blivit företagets storsäljare med över 16000 sålda exemplar. Den främsta styrkan med Rapid-maskinen är att den gör flera arbetsmoment i samma överfart och har hög avverkningskapacitet. Det innebär att den både gör jobbet snabbare och minskar dieselförbrukningen.

Mer tid för fältarbete
Den nya modellen har effektiviserats ytterligare och kräver nu mindre underhåll, vilket innebär att lantbrukaren kan lägga mer tid på fältarbete. Samtidigt har den luftassisterade modellen Rapid A fått ny, större sålåda.

Tidigare behövde maskinen smörjas efter 100 hektar per arbetsbredd, men genom att förbättra de sk tallrikarnas lagring har smörjintervallet halverats till 200 hektar per arbetsbredd. Det innebär att en fyrameters Rapid klarar 800 hektar innan den behöver smörjas. Samtidigt har modellen Rapid A även fått ny design och en större sålåda med ny design.Den nya sålådans volym är 3300 liter, vilket motsvarar en ökning med 10 procent. Det innebär att den kan hantera ca 20 hektar per fyllning.

- Vi arbetar ständigt för att vidareutveckla våra maskiner och slipa på alla detaljer som gör att de underlättar arbetet för jordbrukarna. Att öka kapaciteten så att sådden går fort är prioriterat. Det innebär till exempel att jordbrukaren kan välja de allra bästa dagarna för sådd och behöver inte köra när jorden egentligen är för blöt. På så sätt skonas jorden samtidigt som det spar energi åt jordbrukaren, säger Bo Stark.

Källa: Väderstad-Verken

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093