23948sdkhjf

Intercut presenterar FIBERBLADE

Intercut presenterar en ny fiberlaserskärmaskin från Messer Cutting System under mottot "Laserskärning i den kompakta klassen" en nyutvecklad fiberlaserskärmaskin för 1-12 mm tjock plåt. Maskinen är tre gånger effektivare än en CO2-laser.
Intercuts representerat leverantör Messer visade på EuroBLECH 2008 under mottot "Laserskärning i den kompakta klassen" en nyutvecklad fiberlaserskärmaskin för 1-12 mm tjock plåt. Med sin 1,2 kW resonator och dess laserstråle, en optisk fiber, är FiberBlade en innovativ, men ändå enkel laserteknik. Det gör att användaren kan dra nytta av de låga underhållskostnaderna vilket resulterar i lägre produktionskostnader.

Tekniken med fiberlaser har flera fördelar:

Tre gånger effektivare än en CO2-laser
Genom sin speciella konstruktion, har FiberBlade relativt låg energiförbrukning. Med bara 1200W har FiberBlade en skärkapacitet jämförbar med en 2000W CO2-laser, eftersom fiberlaserns kortare våglängd absorberas bättre av materialet. Dessutom är effektiviteten i fiberlasrar 30 % och därmed 3 gånger högre än CO2-laser. Vilket innebär lägre energiförbrukning och mindre kylbehov.

Låga underhållskostnader
En annan fördel med FiberBlade är de extremt låga underhållskostnader. Fiberlasrar arbetar kontinuerligt med glasfiber utan speglar. Dessutom finns det inga rörliga delar i själva laserresonatorn och livstiden för dioder är över 50 000 timmar.

Absolut användarvänlig
FiberBlade är också nyskapande i fråga om operatörens komfort. Kontroll sker med det befintliga Global Control systemet med pekskärm. Maskinen skyddas av ett heltäckande metallhölje. Två kameror övervakar processen.

Intercuts VD Anders Pettersson berättar att fiberlasern är en relativt ny tillämpning av teknik som använts sedan decennier inom telecomindustrin, där optisk förstärkning med hjälp av fiberlaser utvecklades redan 1987. Det dröjde till år 2000 innan tekniken utvecklades för tillämpning i en fiberlaser för märkning. Det skulle inte förvåna mig om fiberlasern i framtiden tränger undan dagens skärmetoder, kommenterar Anders.

Messer Cutting Systems är världsledande inom utveckling och produktion av skärmaskiner med gas, plasma och laser. Efter EuroBlech 2008 har Messer fortsatt med utveckling av FiberBlade-prototypen med hänsyn till marknadens önskemål samt testkörning och lovar att produktionen är i full gång i mitten av 2009.

Intercut Sverige AB http://www.intercut.se/


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.472