23948sdkhjf

Här går det löpande bandet i taket

Legotillverkaren i Hillerstorp effektiviserar sin produktionsapparat på ett lite annorlunda sätt.
Logistiksystemet har blivit ett framgångsrecept för Inca Plast med bas i Hillerstorp i Gnosjö kommun.

– Det har varit väldigt effektivt. Vi kan utnyttja ytan i taket och får fördelaktiga bufferttider, säger Ingvar Lindqvist, vd för Inca Plast, när han och sonen Edvin visar fabriken för Ny Tekniks reporter.

Inca Plast grundades 1982 av Sten Lilja. Då gick företaget under namnet Sten Liljas Mekaniska. I dag har de tio anställda och omsätter 15 miljoner kronor.

Bolagets specialitet är att som legotillverkare formspruta plast efter kund­önskemål. De arbetar gärna i långa serier för det är då som logistiksystemet kommer till sin fulla rätt. Inca Plast uppges aktivt ha sökt kunder som vill beställa större volymer.

Hur har ert arbete gått med att hitta kunder som vill beställa större volymer som det talas i artikeln om?

– Det har gått bra, tar dock som allt marknadsarbete tid, men vi har under 2016 börjat producera åt tre nya kunder med de volymer vi letar efter. Vi har även ett antal liknande projekt i pipeline som vi förhoppningsvis drar igång under 2017, uppger Edvin Lindqvist, produktionschef på Inca Plast, för Metal Supply.

Det var ursprungligen familjeföretaget Eton i Gånghester utanför Borås, som tillverkar skjortor, som konstruerade systemet. För att skapa en mer effektiv produktion konstruerade de ett så kallat konvejersystem som skickar runt tygbitar i taket. Efter en tid sattes verksamheten i ett eget bolag, med namnet Eton Systems, som tillverkar och säljer systemet även till andra bolag.

Enligt Ny Teknik har Eton Systems sålt över 4 000 system till fabriker runt om i världen. Bland kunderna finns många plastfabriker eftersom deras produkter inte väger så mycket och därför lämpar sig att hissa upp i taket i kartonger. Bland kunderna finns även fabriker som hanterar ömtåligt gods som till exempel fordonsleverantören IAC.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141