23948sdkhjf

Bättre marknad än på länge för rostfritt stål

Förväntningarna på det kommande året är också positiva.
Damstahl ser att marknaden för rostfritt stål generellt är bättre än den varit på länge och förväntningarna på det kommande året är positiva. Det framgår av bolagets månadsrapport för december.

Baspriserna för både långa och platta rostfria produkter steg slutligen i början av december sedan marknadsaktörerna börjat acceptera priserna från verken. Tillsammans med den senaste tidens förstärkning av dollarn resulterade stigande priser på krom och nickel i ett kraftigt uppsving.

Det stigande legeringstillägget har inte lett till någon ökning av den kortsiktiga efterfrågan eftersom lagren av rostfritt i Europa överlag befinner sig på en tillfredsställande nivå, men det har ändå förhindrat den svacka som vanligen uppstår i slutet av året.

Den svenska rostfria stålmarknaden upplever mot slutet av året en liten minskning av orderingången. Anledningen uppges vara att en del projekt, som varit planerade att starta under fjärde kvartalet 2016, istället har blivit framskjutna till första kvartalet 2017. Efterfrågan från slutförbrukarna befinner sig på en rimlig nivå. Generellt sett är marknaden i södra Sverige i bättre form än i övriga Sverige. Det industrisegment som går bäst just nu livsmedelsindustrin.

Damstahl noterar vidare att Tetra Pak har ålagts antitrustböter pål 96 miljoner dollar efter en undersökning gjord 2013 av Folkrepubliken Kinas statliga administration för industri och handel (SAIC). Sex dotterbolag i Tetra Pak anklagades för att missbruka sin dominerande ställning på marknaden genom att slå samman förpackningsanläggningar och service med försäljning av material. Tetra Pak har meddelat att man inte ämnar bestrida beslutet.

På Alfa Lavals kapitalmarknadsdag i slutet av november, ändrade bolaget sitt tillväxtmål till en årlig genomsnittlig tillväxttakt på minst 5 procent, jämfört med det nuvarande målet på minst 8 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078