23948sdkhjf

Verkstadsbolag investerar och sparar mantimmar

Har köpt in en robotiserad kantpressrobotcell.
Swegon i Arvika har investerat i en robotiserad kantpressrobotcell. Det framgår av ett pressmeddelande.

I fabriken tillverkas vattenburna klimatsystem och ljuddämpare. Produktionsytan är på 17 000 kvadratmeter och 130 personer arbetar vid fabriken.

– Vi såg möjligheten att automatisera vår kantpressning utan att öka våra slöserier i form av mellanlager och behövde därför en flexibel robotcell. Den robotiserade, servoelektriska kantpressen från SafanDarley och Starmatik var den enda på marknaden som klarade vår kravspecifikation. Vi kör nu kitproduktion i rätt sekvens direkt till en monteringsline utan mellanlager under normal produktionstid, vilket just nu innebär tvåskift, säger Erik Olsson, produktionsteknisk chef på företaget.

Swegon i Arvika har sedan tidigare fyra servoelektriska kantpressar från SafanDarley och Din Maskin.

– På övrig, obemannad tid, produceras halvfabrikat till andra delar av produktionsflödet. Produktionen har tidigare gjorts manuellt men nu använder vi robotcellen och sparar många mantimmar, säger Erik Olsson.

Med 17 000 kvadratmeter produktionsyta, 100 anställda, moderna testanläggningar och en egen avdelning för forskning och utveckling, kan fabriken kontinuerligt komma ut med nya produkter på marknaden.

Robotcellen från Starmatik består av en 50 kilo robot från Fanuc och en SafanDarley servoelektrisk kantpress på 65 ton med CNC-styrt 4-axligt bakre anslag, integrerad omslagsfunktion i kantpressens arbetsbord och en arbetslängd på 2500 mm. Cellen har automatiskt gripdons- och verktygsväxling.

Fördelen med automatisk gripdons- och verktygsväxling är bland annat att man får ett bättre utnyttjande av cellen med snabba omställningar av verktyg och gripdon även om man kör korta serier.

Det är Värnamobaserade Din Maskin som sålt maskinen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096