23948sdkhjf

135 000 robotar behåller jobben i USA

Den amerikanska industrin har installerat så många robotar de senaste sex åren.
Under de senaste sex åren har den amerikanska industrin installerat cirka 135.000 nya industrirobotar. Främst för att automatisera bilindustrin. Under samma sexårsperiod har antalet anställda inom fordonsindustrin ökat med 230 000. I dag är robottätheten inom fordonssektorn i USA på andra plats i världen, efter Japan.

Det framgår av ett pressmeddelande från Yaskawa som hänvisar till International Federation of Robotics (IFR) som publicerar sina slutsatser med anledning av den senaste rapporten ”World Robotics Report 2016”.

Den industriella renässansen i Nordamerika fortsätter med oförminskad styrka och förutsatt att världsekonomin är fortsatt stabil, uppskattas det att robotleveranser till Kanada, Mexiko och USA kommer att växa med i genomsnitt 5 till 10 procent per år.

Industrisektorn i USA fortsätter att investera kraftigt i robotar och automation. Med 27 500 robotenheter förra året, har antalet nyinstallerade industrirobotar mer än tredubblats sedan finanskrisen 2009. Den främsta drivkraften bakom denna tillväxt är den pågående trenden att automatisera produktionen i syfte att stärka konkurrenskraften hos amerikanska industrin globalt, för att behålla tillverkningen inom landet, och - i vissa fall - för att få tillbaka tillverkning som tidigare lagts ut på andra länder.

Den amerikanska bilindustrin leder automatiseringen: mellan 2010 och 2015 blev fler än 60 000 industrirobotar installerade i USA. Bara i Kina installerades fler industrirobotar under samma period - nästan 90 000 enheter. Biltillverkarna i USA har framgångsrikt omstrukturerat sin verksamhet efter den ekonomiska och finansiella krisen 2009. General Motors, den främsta tillverkaren av personbilar och lätta fordon i USA, stabiliserade sin marknadsandel 2015, liksom Ford. Automatisering har spelat en avgörande roll för europeiska och asiatiska biltillverkare och fordonsunderleverantörer att utöka sin kapacitet i USA och att investera i en modernisering av befintliga anläggningar.

Robottätheten i USA ökade till 1218 robotar per 10 000 anställda inom fordonsindustrin 2015 (Japan = 1276; Korea = 1218; Tyskland = 1147; Frankrike = 940 robotar per 10 000 anställda).

– Den snabba ökningen av robotanvändning i USA är imponerande av flera skäl, säger Jeff Burnstein, vd för Robotic Industries Association.

– För det första har vi sett hur branschens största användare, bilindustrin, påskyndar sina inköp av robotar och samtidigt skapar fler jobb i tillverkningsprocessen. För det andra ser vi en stark tillväxt i användningen av robotar i verkstadsindustrin, där robotar penetrerar branscher som livsvetenskap, lagerhållning samt halvledar- och elektroniktillverkning. Slutligen ökar användningen av robotar i små och medelstora företag som vill förbättra produktiviteten och produktkvaliteten för att fortsätta vara konkurrenskraftiga på en global marknad. Vi förväntar oss att dessa trender fortsätter långt in i framtiden, resonerar Jeff Burnstein vidare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062