23948sdkhjf

Smäll för lokala företag när Componenta krisar

Fordonsunderleverantören betalar bara en bråkdel av sin skuld.
Lokala företag drabbas när Componenta Wirsbo vill betala en bråkdel av sin skuld. Det rapporterar VLT.

Metal Supply har rapporterat om Componenta vid flera tidigare tillfällen. Bolaget är underleverantör till både Volvo och Scania.

– Det är ett slag i ansiktet att bara erbjuda 25 procent till oss lokala företag som ställt upp när det har krisat, säger Mattias Segerberg, Wirsbo Bud & Transport, till tidningen. Componenta Wirsbo är skyldigt bolaget nära en miljon kronor.

Componenta Wirsbo har varit under rekonstruktion sedan 1 september. Kampen för att rädda det skuldtyngda företaget har nått en ny fas.

Componenta Wirsbos advokat har räknat ut hur stor del av skulderna företaget kan betala och samtidigt ha ekonomisk kraft att komma på fötter igen efter rekonstruktionen.

Det så kallade ackordsförslaget innebär att fordringsägare som inte är prioriterade erbjuds att få 10 000 kronor plus 25 procent av skulden återbetald.

Wirsbo Bud & Transport är ett av många företag som industriföretaget Componenta Wirsbo är skyldigt pengar.

– Det är jag och farsan som driver företaget, säger Mattias Segerberg till VLT.

Räkningen är på 986 000 kronor: mycket för ett litet åkeri.

– För oss är det här ett hårt slag.

På Surahammars Oljeprodukter resonerar man likadant. Företaget har krav på 307 000 kronor och accepterar ackordsförslaget.

Rekonstruktören Hans Renman på Hamilton Advokatbyrå i Stockholm bedömer att Componenta Wirsbo inte kan betala mer än 25 procent av sina oprioriterade skulder – det är normal lägstanivå.

Senast den 22 november ska oprioriterade fordringsägare svara på om de accepterar återbetalningsnivån. Om minst 4 av 10 säger ja kan en ackordsförhandling starta vid Västmanlands tingsrätt.

Såväl Componenta Wirsbo som systerbolaget Componenta Arvika är till salu.

Componenta Wirsbo med cirka 120 anställda har tyngts av mångmiljonförluster senaste åren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079