23948sdkhjf

Maskintillverkaren gör stort förvärv

Bolaget som köps utvecklar kameramoduler för bilindustrin.
Mycronic har tecknat avtal om att förvärva 100 procent av aktierna i Automation Engineering, (AEI) i USA. Köpeskillingen uppgår till cirka 321 miljoner kronor på skuldfri basis och finansieras med egna medel. Det framgår av ett pressmeddelande.

Under vissa förutsättningar, utifrån parametrar som tillväxt och resultat, tillkommer en köpeskilling om maximalt cirka 248 miljoner kronor att utbetalas under två år.

Förvärv är en viktig del i Mycronics ambition för framtida tillväxt. Företagets strategiska målsättning är att vara en global leverantör av utrustning som kännetecknas av hög precision och hög flexibilitet och som bygger på avancerad mjukvara. Mycronic kan nu genom detta förvärv vända sig till ytterligare segment inom elektronikindustrin.

Företaget är sedan många år verksamt inom nischer som fotomasktillverkning, avancerad kretskortsmontering och beröringsfri applicering av lodpasta. Genom tidigare förvärv under året har Mycronic erhållit en bra ställning inom dispensering. Genom förvärvet av AEI breddar koncernen nu produkterbjudandet ytterligare.

AEI utvecklar, tillverkar och säljer lösningar för montering och testning av kameramoduler med hög precision till elektronikprodukter, så kallade CMAT-system (Camera Module Assembly and Test). Det största kundsegmentet är bilindustrin med en kraftig utveckling av antalet kamerasystem för avancerat förarstöd, eller ADAS (Advanced Driver Assistance Systems).

AEI erbjuder en produktportfölj av helautomatiska lösningar för montering av kameramoduler samt för att mäta och testa kvaliteten under volymproduktion. Utrustningen är modulär och kan anpassas efter kundernas krav. Marknaden för kameramoduler för ADAS bedöms ha en årlig genomsnittlig tillväxt om cirka 30 procent under perioden 2015-2020 (Prismark, juni 2016).

Bolaget har sitt säte i Wilmington, MA i USA, har dotterbolag i Tyskland och Hong Kong och har cirka 80 anställda. Bolaget har de senaste åren haft en hög tillväxt, under 2015 uppgick nettoomsättningen till cirka 19 miljoner dollar. Under första halvåret 2016 uppgick nettoomsättningen till cirka 11 miljoner dollar.

– Förvärvet av AEI är ett strategiskt komplement till vår nuvarande affär. Vi har letat efter intressanta företag inom närliggande områden till Mycronic. AEI matchar vår egen produktportfölj och våra egna kompetensområden mycket väl. Jag är glad att säga att vi nu breddar vårt erbjudande med en världsledande produkt. Detta stärker vår position inom en industri med stora behov av utrustning med hög precision och hög flexibilitet, säger Mycronics vd Lena Olving.

I samband med förvärvet byter affärsområdet Ytmontering (SMT) namn till Assembly Solutions.

Förvärvet genomförs omgående och konsolideras i koncernen från förvärvsdagen. Påverkan på koncernens resultat 2016 bedöms vara marginell och bedömningen att nettoomsättningen 2016 kommer att vara i nivån 1,9 miljarder kronor, exklusive effekter genom förvärv, kvarstår.

Mycronic är ett svenskt high-tech-företag, som har varit verksamt inom elektronikindustrin i över 30 år. Bolaget agerar globalt med dotterbolag, agenter och distributörer i fler än 50 länder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125