23948sdkhjf

Demonstration av 3D-printer för sand

Swereas anläggning i Jönköping visades vid Elmia Subcontractor.
Sedan ett drygt år tillbaka har Swerea SWECAST en anläggning i Jönköping för att skriva ut formar och kärnor i sand med en 3D-printer av modell S-max från den stora globala spelaren ExOne.

Anläggningens kapacitet utnyttjas till ungefär 10 procent för forskningstjänster, utvecklingsuppdrag och kortare konsultuppdrag. Resterande tid används anläggningen som produktionscenter för formar och kärnor som ExOne säljer till nordiska gjuterier genom sin representant Karlebo Gjuteriteknik.

Under Elmia Subcontractor arrangerades en visning av anläggningen för intresserade kunder i branschen. Deltagarna fick då en presentation av Richard Larsson från Karlebo och Åsa Lauenstein från Swerea SWECAST och möjlighet att ställa frågor till dem.

Maskinen kördes därefter igång och deltagarna kunde med spänning följa hur maskinen bygger upp lager efter lager med sand och bindemedel för att till slut leverera färdiga sandkärnor. Fördelen med 3D-printade kärnor och formar jämfört med traditionell tillverkning är bland annat kortare ledtider, mer frihet vad gäller konstruktionen och minskade behov av lagerhållning (exempelvis kärnlådor).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078