23948sdkhjf

Weland växer med enorm maskinvestering

Investerar 50 miljoner kronor i Smålandsstenar.
Weland växer aggressivt i Smålandsstenar. Bolaget vill bygga ut med ytterligare 20 000 kvadratmeter i anslutning till befintlig yta samt gör en storinvestering i en ny maskin.

Bolaget har ansökt om bygglov och räknar med att det endast ska vara en formalitet att det ska gå igenom då det handlar om industrimark. När väl godkännandet kommit så bedöms det ta ungefär ett år före den nya anläggningen kan stå klar.

Bolaget har också investerat i en helautomatiserad stans- och panelbockningsmaskin. Företaget kommer med den nya maskinen kunna förbättra många befintliga produkter och även automatisera tillverkningen.

Sedan tidigare har bolaget två liknande jättemaskiner. Den nya maskinen, alltså den tredje i ordningen, beskrivs dock som ännu bättre än de två tidigare.

– Det handlar om en investering på runt 50 miljoner kronor. Det är väldigt skoj att jobba i ett bolag som Weland som investerar så mycket och satsar framåt hela tiden, säger Lars Kennethsson, försäljningschef på Weland, till Metal Supply vid Elmia Subcontractor på tisdagen.

Weland vill med den nya maskinen från Prima Power stärka sin position som stor leverantör av plåtkomponenter. Enheten passar bra för att tillverka bland annat skåp, lådor, elskåp, luckor och butiksinredning. Maskinen beskrivs som en av de absolut snabbaste, mest energisnåla och mest flexibla anläggningarna som går att hitta i det här segmentet.

Maskinen är skrymmande då den mäter ca 80 x 22 meter. Det uppges vara den enda maskinen av denna storlek och omfattning i Sverige.

Stans- och panelbockningsmaskinen kommer att ge Weland en rejäl kapacitetsökning och möjligheten att växa med både nya och befintliga kunder.

Maskinen består av flera delar. Dels ett stort FMS-system som har 100 olika materialplatser och totalt ryms 300 ton råmaterial och färdiga komponenter. Maskinen tar hand om råmaterialet och bearbetar det ända till den färdiga produkten.

– Jag räknar med utbyggnaden kommer leda till ungefär 25 nya jobb, säger Lars Kennethsson. Han uppger att Weland nu, med tanke på sin storlek, börjar få svårt att hitta personal med rätt profil i Smålandsstenar. Allt fler anställda hämtas från andra orter på pendlingsavstånd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062