23948sdkhjf

Audi R8 V10: imponerande prestanda

Nu lanserar Audi ytterligare en variant av toppmodellen R8 - R8 V10.
• Ny 10-cylindrig 5,2-litersmotor med 525 hk
• 0 - 100 km/h på 3,9 sekunder, toppfart 316 km/h

Nu lanserar Audi ytterligare en variant av toppmodellen R8 - R8 V10. Den 10-cylindriga 5,2-litersmotorn utvecklar 525 hk och 530 Nm i vridmoment vilket resulterar i imponerande prestanda. Med hjälp av förstklassiga Audi-teknologier som quattro, audi space frame, LED-strålkastare och en övertygande formgivning tar R8 V10 pole position framför konkurrenterna.

R8 V10 är resultatet av den kunskap som Audi samlat genom de många segrarna i Le Mans 24-timmarslopp. Sugmotorn kombinerar racingteknologi som torrsumpssmörjning med direkt bensininsprutning, FSI. Den 10-cylindriga konstruktionen är en perfekt syntes för imponerande toppeffekt, mäktig dragkraft och låg vikt. Redan 2009 kommer denna motor att visa sin potential på världens racerbanor - i den nya R8 tävlingsbil som utvecklas för kundstall efter GT3-reglementet.

V10-motorn i produktionsbilen har en konstruktion som är nästan identisk med racingversionen. Cylindervolymen är 5 204 cm3, vid 6 500 r/min levererar den 530 Nm i vridmoment och vid 8 000 r/min når den toppeffekten 525 hk. Den specifika effekten är 100,9 hk per liter cylindervolym och eftersom Audi R8 V10 med sexväxlad manuell låda inte väger mer än 1 620 kg innebär det att varje hästkraft endast har 3,09 kilo att förflytta. Motorn svarar för 258 av bilens kg vilket är endast 31 kg mer än V8-motorn.

Audi R8 V10 quattro accelererar från noll till 100 km/h på 3,9 sekunder och utrustad med den sekventiella växellådan R tronic når den 200 km/h på endast 12 sekunder medan toppfarten är 316 km/h.

V10:an på 5,2 liter använder direktinsprutning enligt FSI-principen som utvecklats av Audi. Ett common rail-system sprutar in bränslet i förbränningskamrarna med ett tryck på upp till 120 bar. Direktinsprutning minskar knackningar och ger ett visst mått av kylning, vilket i sin tur stöder det höga kompressionsförhållandet 12,5:1. Det i sin tur bidrar till överlägsen prestanda och förbättrar bränsleekonomin. R8 V10 med R tronic klarar sig med i genomsnitt 13,7 liter per 100 km.

För maximal dynamik: motor med låg tyngdpunkt
Det tekniska raffinemanget i den långslagiga 10-cylindriga motorn omfattar torrsumpssmörjning, vilket tillåter att motorn kan monteras lågt i bilen. Den breda cylindervinkeln på 90 grader hjälper också till att sänka tyngdpunkten och vevhuset är gjutet av höghållfast aluminiumlegering.

Audi R8 V10 quattro är utrustad med en exakt och lättväxlad manuell växellåda som standard. Som tillval finns den sekventiella R tronic, denna högteknologiska växling förmedlar en autentisk racingkänsla med paddlar vid ratten och korta växlingstider på mindre än en tiondels sekund. När föraren med hjälp av en knapp aktiverar "Launch Control"-programmet, som erbjuder extremt snabba starter, skjuter R8 V10 quattro iväg från stillastående med elektroniskt kontrollerat hjulspinn.

En viktig faktor som gör att Audi R8 V10 har ett rejält övertag mot konkurrenterna när det gäller grepp och körsäkerhet är fyrhjulsdriften quattro. Fyra drivande hjul har mer grepp än två vilket tillåter föraren att kliva på gasen tidigare när han kommer ut ur en kurva. Och det är inte bara greppet som tjänar på detta, utan också tväraccelerationen och stabiliteten.

44/56 procent - den idealiska fördelningen av axellasten
R8-chassit erbjuder både dynamisk prestanda och häpnadsväckande komfort på långresor. Konstruktionen med mittmotor ger en idealisk fördelning av axellasten med 44 procent av vikten på framaxeln och 56 procent på bakaxeln.

Hjulställen med dubbla triangellänkar av aluminium både fram och bak - en klassisk racingteknologi - är optimerade för neutral, självstyrande karaktäristik. 19-tumshjul utrustade med däcktrycksbevakning är standard och den 10-ekrade Y-designen är unik för R8 V10 med däckstorleken 235/35 fram och 295/30 bak.

Bilen har högteknologisk stötdämparteknologi som standard: På några millisekunder anpassar Audi Magnetic Ride karaktären i fjädringen beroende på vägunderlag och körstil.

I Audi R8 V10 sitter ett extremt muskulärt bromssystem - åtta kolvar fram och fyra bak greppar bromsskivorna, som är ventilerade och perforerade för att försäkra obehindrad värmetransport. Bromsskivorna på framaxeln har en diameter på 380 millimeter, de bakre skivorna spänner över 356 millimeter.

Som tillval finns ett keramiskt bromssystem. Skivorna är tillverkade av ett kompositmaterial som innehåller kolfiber och kiselkarbid. Dessa är väldigt lätta: den kombinerade vikten är nio kilo lägre än vikten på motsvarande stålskivor. De keramiska bromsarna klarar med lätthet även de stränga kraven i racing, rostar inte, och har en normal servicelängd på 30 000 mil. Bromsoken är lackerade i träkolsgrått och pryds av inskriptionen "Audi ceramic".

Typiskt Audi: Klara linjer och ett elegant välvt tak
Den precisa formgivningen av linjerna och den eleganta välvningen av taket är typiska Audi-detaljer. En obruten kontur knyter optiskt samman fronten, hjulhusen, sidorna och bakpartiet. Kupéns framskjutna position understryker bilens mittmotor-konstruktion. De vertikala luftintagen på sidorna ger också en indikation om motorplaceringen.

Formgivningen av Audi R8 har redan imponerat på experterna, något som bevisas av den dubbla segern i "World Car of the Year Awards 2008". I den tio-cylindriga modellen har formgivningen skärpts ännu mer. De främre luftintagen, som matar luft till kylarna, och läppen på huven är lackerade i högglans-svart. Antalet tvärstag på luftintagen fram är nu två till antalet och vingarna på single-frame-grillen har fått en anslående kromfinish.

En mycket karaktäristisk höjdpunkt hos R8 V10 är de standardmonterade LED-strålkastarna. Audi är den första biltillverkaren i världen som använder LED för helljus, halvljus, varselljus och blinkerssignalerna. Varje strålkastare bär på 54 av dessa högteknologiska ljuskällor. Fördelar med LED är bland annat dess briljanta upplysning, låga energiförbrukning och i praktiken ett obegränsat serviceliv.

Speciella detaljer utmärker också karossen på R8 V10. "Sidebladen" är mer accentuerade än i den åtta-cylindriga versionen. Trösklarna är mer anslående och bredare; luftutsläppen vid bakfönstren har en matt aluminium-look. Den tiocylindriga motorn och dess tekniska skönhet är synlig genom det stora bakfönstret.

I fart skapar R8 V10 ett marktryck som håller den i fast kontakt med vägen - tack vare en bakre spoiler som aktiveras automatiskt vid 100 km/h och den helt täckta undersidan av karossen, som avslutas av en skarpt uppåtböjd diffusor. Luftutsläppen bak har också bara två tvärstag, och avgassystemet avslutas av två stora, ovala slutrör.

Karossen i en sportbil måste vara både lätt och styv. Audi möter dessa krav genom teknologin i Audi Space Frame (ASF) och dess högteknologiska aluminiumkonstruktion. Råkarossen till R8 V10, som innefattar en bärram till motorn i ultralätt magnesium, väger endast 210 kilo, och kvaliteten i dess lättviktiga konstruktion - relationen mellan vikt och vridstyvhet - är den bästa i sportbilssegmentet.

Interiören i R8 V10 bjuder på en unik racingmiljö på lyxnivå. Dess dominerande element är den så kallade monoposto - en bred båge som omfattar ratt och förarplats. Instrumentbrädan och dörrarna är klädda med fina material och pryds av precisionssydda, dekorativa sömmar. Flera skräddarsydda lösningar är tillgängliga; Audi erbjuder läder i ett stort antal färger, paket med kolfiber och pianolack-ytor, eller en måttbeställd uppsättning av resväskor. quattro GmbH, som har utvecklat och som tillverkar R8 V10, erbjuder också lösningar för mer okonventionella behov.

Den höga vardagsdugligheten hos Audi R8 V10 baseras på dess rymliga interiör som är möjlig tack vare det rejäla axelavståndet på 2,65 meter. Även sikten är överraskande god. Slanka dörrstolpar optimerar sikten snett framåt. En annan fördel för bekvämt vardagsnyttjande är bagageutrymmet: 100 liter under den främre huven, ytterligare 90 liter kan stuvas bakom stolarna. Det finns även utrymme för två golfbagar.

Audi R8 V10 kombinerar otroliga prestanda med en generös standardutrustning. Höjdpunkterna omfattar stolar med finaste nappaläder, ett förarinformationssystem, navigationssystemet plus och ljudsystem från Bang & Olufsen, automatisk luftkonditionering "de luxe" och ett alarmsystem. Instrumenten och växelspaksknoppen är dekorerade med röda ringar; fotstöden och vipporna till R tronic har aluminium-yta.

De svenska priserna startar på 1.405.000 kronor och tillägget för R tronic är 73.300 kronor. Förförsäljningen startar i januari 2009.
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar. 2007 såldes 964 151 nya Audi-bilar i världen. Audi omsatte under 2007 33,6 miljarder euro och har mer än 54 000 medarbetare över hela världen. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

För ytterligare information, kontakta: Eva-Maria Elstner, informationschef Audi Sverige, tel 08-553 865 35 eller 070-766 65 35.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.156