23948sdkhjf

Industritoppen är passerad enligt esset

Marknadsförutsättningarna blir mer utmanande framöver enligt investmentbolaget Latour.
Latours helägda industrirörelse fortsatte att växa under tredje kvartalet. Såväl orderingång som omsättning visade tillväxt med 9 respektive 13 procent jämfört med föregående år.

– Efter en längre period av riktigt bra organisk tillväxt var den organiska tillväxten i orderingång under kvartalet endast drygt 1 procent och den organiska tillväxten i fakturering 5 procent. Detta förklaras av svag utveckling under juli och augusti, säger vd Jan Svensson.

– Även om tillväxten var bättre under september, så finns det signaler som antyder att vi inte kan räkna med samma fina tillväxt som vi haft nu under ett flertal kvartal. Jämförelsestalen blir successivt tuffare, menar han.

Marknadsutvecklingen i övriga världen beskrivs som fortsatt svårbedömbar. Industrisektorn har det sedan ett bra tag tungt i Nordamerika, och det är oklart hur länge byggrelaterade verksamheter kan hålla upp det ekonomiska klimatet. I Sydostasien inklusive Kina bedömer bolaget att det allmänna marknadsläget fortfarande är osäkert, och Sydkorea präglas av stor osäkerhet efter krisen i varvsindustrin där.

– Sammanfattningsvis tycker jag att utvecklingen är mycket positiv, samtidigt som marknadsförutsättningarna i dagsläget förefaller bli något mer utmanande framöver, säger Jan Svensson.

Latour är ett blandat investmentbolag och består av dels en helägd industrirörelse, dels en börsportfölj.

Bolagets helägda industrirörelse består av ett 70-tal bolag organiserade i fyra affärsområden: Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock Group och Swegon. Börsportföljen består av tio börsnoterade innehav där Latour är huvudägare eller en av huvudägarna.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.063