23948sdkhjf

Novator exporterar svensk uppfinning till Japan

Novator i Spånga har en unik patenterad lösning för håltagning i avancerade komplexa material. Nu har man skrivit partneravtal i Japan.
Novator har tecknat ett partneravtal med Fukuda Corporation i Japan för försäljning av Novators utrustning för orbitalborrning. De första gemensamma aktiviteterna var mässorna JIMTOF och AITEC i Japan, där företagen tillsammans demonstrerade orbitalborrning för representanter från den Japanska industrin.

"Fukuda Corporation har en stark position inom marknaden för verkstadsmaskiner i Asien, detta avtal stärker våra möjligheter att nå viktiga kunder på den Japanska marknaden. Japan är en stor marknad både vad gäller tillverkare av verkstadsmaskiner och underleverantörer till den europeiska och amerikanska flygindustrin", säger Mikael Andersson, VD på Novator. "Orbitalborrning väckte stor uppmärksamhet på båda mässorna och vi ser fram emot att diskutera de konkreta kundprojekten framöver".

"Vi är verkligt intresserade av orbitalteknologin och har därför valt att ingå ett partnerskap med Novator. Timingen är helt rätt för att marknadsföra denna nya borrteknik för kolfiber",säger Yasutaka Sakai, ansvarig för Fukudas utvecklingsavdelning.

Fukuda har köpt en demonstrationsenhet att använda i deras anläggning i Japan där potentiella kunder ska testa och utvärdera teknologin och skaffa sig djupare erfarenhet av orbitalborrning. Enheten är en Orbital Portable M-Series, en portabel borrenhet för effektiv borrning i titan, rostfritt stål, kolfiber och kombinationer av avancerade material.

Om Novator
Novator har en unik patenterad lösning för håltagning i avancerade material som nu revolutionerar tillverkningsprocesserna inom flygindustrin. Teknologin är också lämplig för tillämpningar inom andra branscher där borrning i avancerade komplexa material är en utmaning.

Orbitalborrningsteknologin gör det möjligt för företag att drastiskt förbättra kvalitet och produktivitet inom tillverkning. Tekniken minskar både ledtider och tillverkningskostnader. De främsta drivkrafterna att använda orbitalborrning är införandet av avancerade material såsom kompositmaterial och legerade metaller. Material som många företag idag har stora svårigheter att borra i med konventionella metoder. Företag som idag använder orbitalborrning är exempelvis Airbus, Boeing, SAAB Space och Lockheed Martin.

Novator startade 1992 och har idag 73 patent fördelade på 27 godkända patentfamiljer samt har ansökt om ytterligare 32 patent, vilka fortfarande handläggs. Forskning och utveckling sker i Stockholm.

Om Fukuda Corporation
Fukuda introducerar och marknadsför unik maskinutrustning och tillbehör till tillverkande industri i Japan. Produkterna produceras i Europa och USA. Lika viktigt som produkternas kvalitet är att tillhandahålla teknisk service till kunderna, av den anledningen är 20% av Fukudas anställda ingenjörer. En av Fukudas kärnområden är maskinspindlar, montering och service av dessa utförs i Fukudas egen anläggning utanför Tokyo. Orbitalutrustning är ett nytt unikt tillägg till Fukudas produktportfölj.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093