23948sdkhjf

Återvinningsanläggning på 80 fotbollsplaner

Stena Recycling gör en storinvestering i Halmstad. Det är den största satsningen hittills inom Stena Metall under de 75 år bolaget verkat.
Den 26 oktober invigs Stena Nordic Recycling Center i Halmstad. Det är en 80 fotbollsplaner stor återvinningsanläggning som med moderna och effektiva processer ska göra det möjligt att på ett hållbart sätt återvinna mer material, framför allt metaller, från industrin, hushåll och samhället i stort. Det framgår av ett pressmeddelande.

Hur stor är investeringen?

– Vi går inte ut med några siffror men det är den hitintills största satsningen inom Stena Metallkoncernen (och vi har verkat i över 75 år), uppger Åsa Ahlgren Berndtson, kommunikationschef på Stena Recycling för Metal Supply.

Den nya anläggningen, som beskrivs som en av Europas modernaste, är utvecklad i nära samarbete med kunder och partners bland annat från bilindustrin. Med nya processer återvinns mer användbara råvaror ur till exempel bilar, vilket medför att det nu är möjligt att nå EU:s krav på att återvinna varje bil till 95 procent.

- Satsningen på Stena Nordic Recycling Center innebär helt nya möjligheter för oss och våra kunder. Vi kombinerar beprövad teknik med nya innovationer vilket till exempel innebär en högre återvinningsgrad på de fordon som rullat klart på våra vägar, något som gagnar producenter, ägare och oss återvinnare, säger Stena Recyclings vd Kristofer Sundsgård.

Årligen återvinner Stena Recycling hundratusentals bilar och andra komplexa produkter. Det fina med den nya tekniken som installerats i Stena Nordic Recycling Center uppges vara att det nu går att få fram fler råvaror som går vidare till smältverk, gjuterier och andra industrier i Sverige och i övriga världen. Materialen får ett nytt liv igen i nya produkter.

Även stora mängder elektronik kommer att återvinnas i den nya anläggningen. Elektronik innehåller värdefulla metaller och ädelmetallåtervinningen som byggs blir den största i Europa.

- Den automatiserade processen är toppmodern med den bästa kombinationen av nya innovationer och beprövad teknik. TV-apparater, datorer och annan elektronik mals ner och materialen delas upp i hög hastighet. Kapaciteten är 110 000 ton per år, säger Rasmus Bergström, vd på Stena Technoworld, som ansvarar för elektronikåtervinningen.

Halmstad är redan i dag ett viktigt nav för flera av Stenas verksamheter och Stena Nordic Recycling Center förstärker ytterligare närvaron på orten.

Stena Nordic Recycling Center invigs den 26 oktober av Dan Sten Olsson, huvudägare och koncernchef i Stenakoncernen, och Hallands läns landshövding Lena Sommestad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094