23948sdkhjf

Slam ska sänka stålindustrins utsläpp

Ett projekt ska utvärdera användandet av organiska slammer i briketter för masugnar i metallindustrin. SSAB är ett av bolagen som deltar i forskningen.
Slam från pappersindustrin kan minska stålindustrins koldioxidutsläpp. Det så kallade OSMET-projektet är en förstudie för att utvärdera potentialen av att använda organiska slammer från massa- och pappersindustrin i briketter för masugnen (metallindustrin).

Potentiella synergier är mindre material i deponi, mindre genererat nytt material (cement och kalksten), lägre råmaterialkostnader och en reaktiv brikett som är delvis självreducerande och därmed krävs mindre energi i masugnen.

"Vi strävar ständigt efter att minska koldioxidutsläppen från vår stålframställning ännu mer trots att SSAB:s masugnar är bland de mest effektiva i världen. Små förändringar i masugnsmaterial, som förändringar i brikettsammansättningar, kan bidra till detta arbete. Det är här Merox kommer in i bilden", skriver SSAB i ett pressmeddelande.

Merox ingår i SSAB med uppdrag att optimera bolagets biprodukts-, skrot- och avfallshantering med fokus på hållbarhet.

– Merox arbetar ständigt med att utveckla nya produkter och fler hållbara lösningar för SSAB. Denna förstudie är en del i det arbetet, förklarar forskningansvariga Diana Orrling.

Merox har skickat brikettmaterial (enligt Merox standardrecept) till SwereaMefos för laboratoriebaserad brikettering med olika organiska slam från SCA. Slammet utvärderas för sin hållbarhet i masugnen, och sedan utförs försök att göra stabila briketter.

OSMET-projektet är ett av 36 beviljade förslag av de 168 som skickades in till Vinnovas program för "utmaningsdriven innovation".



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.14