23948sdkhjf

Borås och Kumla hårt drabbade när Ericsson storvarslar

Minskar antalet anställda med totalt 3.000 tjänster i Sverige.
Ericsson bekräftar på tisdagsförmiddagen mediauppgifter om personalneddragningar i den svenska verksamheten. Totalt 3.000 tjänster berörs. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ericsson avser dra ner omkring 3000 tjänster inom produktion, Forskning och Utveckling (FoU) och försäljning och administration - kombination av frivillig avgång, neddragningar och andra alternativ såsom outsourcing.

Ericsson avser att göra betydande neddragningar i verksamheterna i Borås och Kumla, i linje med bolagets produktionsstrategi att koncentrera produktionen till färre antal siter globalt samt fortsatt arbete med partners.

Förhandlingar med de fackliga organisationerna om de föreslagna åtgärderna pågår.

Ericsson uppger samtidigt att de avser under de kommande tre åren nyanställa cirka 1000 FoU-tjänster i Sverige primärt från högskolor och universitet för att stötta företagets kompetensuppbyggnad inom nya teknik- och kundområden.

– Det är ett tufft besked vi ger medarbetare i Sverige idag och vi har stor respekt för den oro detta skapar. Dessa åtgärder är nödvändiga för att säkra Ericssons långsiktiga konkurrenskraft och teknik- och tjänsteledarskap. Vårt fokus är nu att på bästa sätt ta hand om våra medarbetare i denna omställning och stötta de som tyvärr kan komma att behöva lämna Ericsson att snabbt hitta nytt jobb, säger Ericssons vd Jan Frykhammar.

Ericsson har i dag cirka 16000 anställda i Sverige och den föreslagna neddragningen omfattar cirka 3000 tjänster, varav cirka 1000 inom produktion, cirka 800 inom FoU samt cirka 1200 inom övriga verksamheter.

Detta innebär att Ericssons verksamheter på följande orter i Sverige kommer att påverkas: Borås, Göteborg, Karlskrona, Kumla, Linköping och Stockholm. Ericsson avser att göra betydande neddragningar i verksamheterna i Borås och Kumla. Verksamheterna i Lund, Luleå och Kalmar påverkas inte av dagens besked.

Kostnads- och effektivitetsprogrammet, med målet att spara 9 miljarder kronor under 2017, fortskrider enligt plan, uppges det vidare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078