23948sdkhjf

Småföretagen ser ljust på framtiden enligt undersökning

Företagarna ser tillväxt kommande år även om konjunkturen mattas något.
Småföretagen ser ljust på framtiden. Förväntningarna inför kommande år pekar på en fortsatt tillväxt även om konjunkturen mattas av något. Samtidigt som sju av tio småföretag ser goda möjligheter att växa finns det en rad tillväxthinder. Det visar Småföretagsbarometern 2016.

"Småföretagare är av naturen positiva människor och det är glädjande att de två år i rad ser ljust på framtiden. Men konjunkturen har mattats av något och småföretagarna menar att en rad tillväxthinder hindrar dem från att växa vilket är mycket oroande", säger Fredrik Jutnäs, företagsekonom för Swedbank och sparbankerna.

Sysselsättningen har ökat under fjolåret och trenden är fortsatt positiv. Så många som var fjärde företagare har ökat sysselsättningen medan endast var tionde företag har dragit ned på personalen.

Orderingången för landets småföretag har utvecklats positivt både i tillverkningsindustrin och tjänstesektorn och trenden ser ut att fortsätta, om än i något lägre tillväxttakt. Nära fyra av tio företag har tackat nej till order under det senaste året. Enligt Småföretagsbarometern beror det till största delen på kapacitetsbrist och svårigheter att hitta arbetskraft med rätt kompetens.

Småföretagsbarometern, som genomförts sedan 1985, omfattar 4.000 företag inom det privata näringslivet med 1–49 anställda. Småföretagsbarometern produceras i samverkan mellan Företagarna, Sparbankernas Riksförbund och Swedbank.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094