23948sdkhjf

"Värsta krisen hittills för Ericsson"

Telekomjätten saknar både vd och strategi enligt Ny Teknik.
Vid Ericssons kris 2001–2002 redovisades enorma förluster, men bolaget hade en tydlig ledning. I dag är läget allvarligare. Ericsson är lönsamt, men saknar både vd och strategi. Det skriver Ny Tekniks mångårige telekomreporter Helen Ahlbom.

På Ericssons huvudkontor på Torshamnsgatan 21 i Kista är det oroväckande stilla. "Många är handlingsförlamade. Samma dag som Hasse gick spekulerades det, men nu är det tyst. Väldigt tyst", säger en av civilingenjörerna som sitter nära ledningen.

”Hasse” är Hans Vestberg, som avgick som vd den 25 juli. Han hade just infört ännu en ny organisation, och plockat in flera nya personer till sin stora ledningsgrupp.

Därför beskrivs läget i ledningen just nu som ”en fruktansvärd röra”. "Några jämför Ericsson med Titanic, men en bättre liknelse är Estonia", säger en person med goda kontakter på Ericsson och bland ägarna.

Många menar nu att mobilbranschen helt enkelt är mättad.

"Den 30 år gamla epoken med kraftig utbyggnad av mobilnät med makrobasstationer är över. Den gamla tiden kommer inte tillbaka, men det har inte systemleverantörerna velat inse", säger Bengt Nordström, vd för konsultföretaget Northstream.

"Ericsson har vägrat inse vad som hänt. Nu måste bolaget sänka sina kostnader för att anpassa sig till minskade mobilmarknaden", menar Martin Nilsson, civilingenjör från KTH och mångårig telekomanalytiker, nu på Nordea.

Nu ropar många efter en tekniker som ny vd. Även de som tidigare brukade anklaga Ericsson för att vara för ingenjörsstyrt. Nästa vd måste ha bättre förståelse för nätprodukterna, påpekar flera.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096