23948sdkhjf

Catech AB: Delårsrapport

Delårsrapport januari - september 2008.
Catech AB

DELÅRSRAPPORT JANUARI-SEPTEMBER 2008

Verksamheten
* Orderingången för nio månader blev 22,8 (30,2) miljoner kronor
* Orderstocken vid periodens slut var 3,6 (14,3) miljoner kronor. Dessutom finns ett trettiotal serviceavtal vars värde inte räknas in i orderstocken.
* Under tredje kvartalet har leveranser gjorts till bland andra Setra Trävaror AB och Swedwood Slovakia

Januari-september 2008
* Omsättningen ökade med 70 procent till 46,9 (27,6) miljoner kronor
* Rörelseresultatet förbättrades till 4,8 (1,2) miljoner kronor
* Resultatet efter finansiella poster förbättrades till 4,9 (0,9) miljoner kronor
* Resultatet efter skatt blev 4,6 (0,9) miljoner kronor
* Resultatet per aktie förbättrades till +0,17 (+0,03) kronor
* Kassaflödet från den löpande verksamheten blev
-8,8 (-1,9) miljoner kronor
* Likvida medel uppgick till 0 (0) och checkkrediten om 3,0 (3,0) miljoner kronor utnyttjades med 2,5
* Soliditeten förbättrades till 40 (20) procent
* Omsättningen från eftermarknaden blev 10,3 (10,4) miljoner kronor

Tredje kvartalet 2008
* Omsättningen ökade till 15,7 (8,3) miljoner kronor
* Rörelseresultatet blev en vinst om 1,2 (-0,5) miljoner kronor
* Resultatet efter finansiella poster förbättrades till 1,2 (-0,6) miljoner kronor
* Resultatet efter skatt blev 0,8 (-0,6) miljoner kronor
* Resultatet per aktie blev 0,03 (-0,02) kronor
* Kassaflödet från den löpande verksamheten var -2,8 (2,1) miljoner kronor
* Omsättningen från eftermarknaden blev 3,7 (2,9) miljoner kronor







Verksamheten
Orderingången blev 22,8 (30,2) miljoner kronor, varav 10,3 (10,4) mil¬joner kronor avser service och reservdelar.
Under perioden har leveranser gjorts till bland annat Setra Trävaror AB, Moelven Valåsen AB och Swedwood Slovakia.

Omsättning och resultat
Omsättningen uppgick till 46,9 (27,6) miljoner kronor, varav 36,6 (16,9) avser anläggningar och 10,3 (10,4) avser service och reservdelar.
Rörelseresultatet efter avskrivningar förbättrades till 4,8 (1,2) miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto blev 4,9 (0,9) miljoner kronor. Nettoresultatet förbättrades till 4,6 (0,9) miljoner kronor. Resultatet per aktie förbättrades till +0,17 (0,03) kronor.

Omsättning och resultat tredje kvartalet
Omsättningen tredje kvartalet uppgick till 15,7 (8,3) miljoner kronor. Rörelseresultatet förbättrades till 1,2 (-0,5) miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto blev 1,2 (-0,6) miljoner kronor. Resultatet per aktie förbättrades till +0,03 (-0,02) kronor.

Kassaflöde och finansiell ställning
Kassaflödet från den löpande verksamheten blev
-8,8 (-1,9) miljoner kronor för niomånadersperioden.
Checkkrediten om 3,0 (3,0) miljoner kronor utnyttjades med 2,5 (2,0). Likvida medel var 0 (0) miljoner kronor. Bolaget har inga andra banklån än checkkrediten.
Kassalikviditeten inklusive outnyttjad checkkredit förbättrades till 108 (64) procent. Soliditeten höjdes till 40 (20) procent. Bolagets egna kapital uppgick vid periodens utgång till 8,9 (3,1) miljoner kronor. Eget kapital per aktie förbättrades till 0,33 (0,12) kronor.

Produktutveckling och produkter
Kostnader för produktutveckling uppgick till 1,0 (1,0) miljoner kronor för niomånadersperioden,
varav 0,5 har aktiverats och 0,5 miljoner kronor redovisats som kostnader.
Catech utvecklar och tillverkar högteknologiska kantautomatsystem för sågverk. Catechs nya produktområde för styrning av trimningsutrustningar har rönt stort intresse. Den första leveransen gjordes i juli 2008 och ett flertal offerter har lämnats.
Catechs egna programvaror för styrning och optimering ger sågverken stora möjligheter till flexibel produktion. Analysverktyg och möjligheter till simulering under pågående produktion gör att anpassningar och effektiviseringar kan genomföras snabbt.
Catechs kantautomater producerar med hög kapacitet utan fast bemanning. Stora designansträngningar har lagts på att integrera arbetsmiljömässiga skydd, som ska sänka bullernivåer och olycksrisker utan att inkräkta på kraven på hög produktivitet. Catech är känt för sina snabba driftsättningar.

Produktion
Tillverkningen sker huvudsakligen hos underleverantörer. Catech ansvarar för kvalitetssäk¬ring. Konstruktionsarbetet utförs av Catech i 3D-CAD, vilket ger bra underlag för tillverkningen.
Nya kantautomatsystem utvecklas så att de är kompatibla med äldre versioner. Kunden kan därmed uppgradera sina anläggningar och därmed förlänga livslängden på sin tidigare investering.

Investeringar
Periodens investeringar i maskiner och inventarier uppgick till 0,1 (0,1) miljoner kronor.

Personal
Antalet anställda var vid halvårsskiftet 19 (15). Genomsnittligt antal anställda under året var 18 (15).

Marknad
Catech har under kvartalet deltagit i mässor i Sverige, Österrike och Ryssland.
Många av Catechs kunder har svårt att få full avsättning för sin produktion, vilket i många fall bidragit till stora lager.
Råvarans andel av produktionskostnad och försäljningspris för sågade produkter stiger och det innebär att det blir ännu viktigare att ta tillvara råvaran på ett optimalt sätt. Det gynnar efterfrågan på kantautomater, som bland annat effektivt optimerar utbytet ur råvaran.
Catech arbetar med ett stort antal projekt i Sverige och i utlandet. Bedömningen är att några projekt kommer att bli redo för avslut under hösten 2008 och första kvartalet 2009. Uppgraderingar, service och reservdelar bedöms svara för en relativt stor del av försäljningen under de närmaste månaderna.

Bedömning av risker och osäkerhetsfaktorer
De senaste månadernas turbulens på de finansiella marknaderna och ett minskat nybyggande medför lägre efterfrågan hos Catechs kundgrupper.
Catech har därför reviderat sin bedömning av den närmaste framtiden. Bedömningen är att färre nya anläggningar kommer att beslutas för investering. Däremot bör försäljningen till eftermarknaden fortsatt ligga på en god nivå.
På lite längre sikt är utsikterna goda.

Prognos
Styrelsen bedömer att bolaget kommer att redovisa ett betydligt högre resultat för 2008
jämfört med 2007. Detta trots att efterfrågan och resultat för det sista kvartalet bedöms bli lägre än tidigare bedömningar.
Styrelsens tidigare prognos löd: "Styrelsen bedömer att bolaget kommer att redovisa ett betydligt högre rörelseresultat för helåret 2008 jämfört med helåret 2007. Bedömningen bygger på resultatet för första halvåret samt en god orderstock och fortsatt god efterfrågan i Sverige och internationellt."

Skattefordran
Det totala skattemässiga underskottet är 3,2 miljoner kronor motsvarande cirka 0,9 miljoner kronor i uppskjuten skattefordran, vilket motsvarar det belopp som balanserats i balansräkningen.

Aktien
Aktiebeteckningen är CATH B.
Aktiekapitalet i Catech uppgick vid periodens utgång till 2.149.680 kronor fördelat på 430.000 A-aktier och 26.441.000 B-aktier, alltså totalt 26.871.000 aktier. Vid ingången av 2008 var kursen 0,85 kronor och vid utgången av perioden var aktiekursen 0,90 kronor. Aktien handlades under perioden som högst till 1,35 kronor och som lägst till 0,61 kronor.

Årsstämma
Årsstämma hölls den 11 april 2008. Där valdes Reinhold Dånmark, Ulf Löwenhav, Björn Nedin och Peter Näslund till styrelseledamöter för tiden intill nästa årsstämma.
Vidare valdes Grant Thornton till revisorer med auktoriserade revisorn Håkan Andréasson som huvudansvarig. Auktoriserade revisorn Anders Meyer har varit revisor i åtta år och kunde därför inte väljas en ny mandatperiod.
Catechs styrelse avser att kalla till nästa årsstämma den 2 april 2009.

Händelser efter rapportperiodens utgång
Styrelsen kallar till extra bolagsstämma den 10 november 2008. Stämman föreslås besluta om en ny bolagsordning. Kallelsen till stämman återfinns på bolagets hemsida www.catech.se .

Ekonomisk information
Catech lämnar ekonomisk informa¬tion enligt följande:
* Bokslutskommuniké 12 februari 2009
* Årsredovisning 19 mars 2009
* Årsstämma 2 april 2009

Årsredovisningar, bokslutskommunikéer och
delårsrapporter finns tillgängliga på bolagets hemsida www.catech.se och kan även rekvireras från bolaget.


Catech AB utvecklar och säljer marknadens mest högteknologiska maskiner till sågverk. Vår affärsidé är att alltid ligga i täten och utveckla marknadens mest kompakta och högteknologiska kantningssystem till attraktiva priser. Vi är marknadsledande inom vårt segment, kantautomater. Våra system är utvecklade för att ge sågverk maximal vinst och för att eliminera faror på arbetsplatsen. Catech AB:s produkter är anpassade till den internationella marknaden, vad avser kraftförsörjning, informationsteknik och datasystem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11