23948sdkhjf

Gexco AB: Delårsrapport

Delårsrapport januari - september 2008.
Gexco AB

STEG FÖR STEG MOT PRODUKTION I EN OSÄKER OMVÄRLD DELÅRSRAPPORT JANUARI - SEPTEMBER 2008 FÖR GEXCO

Gexco har en projektportfölj på 130 målområden varav 54 prioriteras för fortsatta undersökningar. Gexco definierar ett målområde som ett område som kan innehålla brytvärda mineraliseringar baserat på tydliga indikationer från geologiska undersökningar.

* Använda medel under perioden januari - september 2008 uppgår till 31 036 kSEK varav 17 475 kSEK använts till prospektering och utrustning.
* För perioden januari - september 2008 var koncernens nettoomsättning 1 260 kSEK, resultat före skatt -15 717 kSEK och resultatet per aktie -1,75 SEK. Omsättningen är hänförligt dels till försäljning av maskin och dels till utförda tjänster.
* Likvida medel uppgår per 2008-09-30 till 12 690 (64 217) kSEK.
* Kärnborrningar bekräftar fyra guldmineraliserade huvudzoner i Bindal med en vertikal utsträckning på över 200 meter.
* Samarbete med NGU om malmpotentialen i Mo i Rana.
* Nya undersökningstillstånd kring Narvik.
* Sammanläggning av aktier 1:100 innebärande att ett hundra gamla aktier sammanläggs till en ny aktie. Antalet utestående aktier uppgår till 8 953 955 efter sammanläggningen.
* Kärnborrningen i Hellerfjellet visar en skärning med ekonomiskt intressanta halter och en utsträckning mot djupet på cirka 250 meter.
* Bearbetningstillstånd (utmål) beviljas för guldfyndigheterna i Kolsvik i Bindal Kommun.

Händelser efter periodens utgång:
* Ytprovtagning i Hellerfjellet bekräftar mineralisering med intressanta halter.
* Ytprovtagning kring Narvik i Rombak-vinduet visar lovande guldhalter.
* Bra intresse för Gexcos särerbjudande.
* Det planerade förvärvet av Novel Mining AS skjuts på framtiden.
* Planer har lagts för att hantera riskerna i en osäker omvärld. I ett "worst-case" kan detta innebära en minskad aktivitet i Norge under 2009.
* NGM förlorar sitt tillstånd att bedriva börsverksamhet som försvårar en enkel parallell listning i Oslo.



VD JON FANGEL KOMMENTERAR UTVECKLINGEN HITTILLS UNDER 2008:

Steg för steg mot produktion
- Ett stort antal målområden ökar sannolikheten att nå reguljär gruvdrift. När vi nu ser att prospekteringen också ger goda resultat bekräftar detta att vår strategi är riktig. Vårt val av Mo i Rana som bas för verksamheten och möjligheten att etablera ett centralt anrikningsverk i en befintlig infrastruktur minskar våra risker. Potentialen i Gexcos guld- och basmetallfyndigheter blir därmed mycket tydligare.

Osäker omvärld
- Ett prospekteringsföretag är beroende av en fungerande finansiell marknad. När marknaden sviktar försämras möjligheterna till finansiering och tempot i prospekteringen minskar, men osäker omvärld finns det också attraktiva möjligheter till intressanta strukturaffärer.



Resultatet för koncernen
Resultatet för koncernen under januari - september 2008 uppgår före skatt till -15 717 (-14 852) kSEK, varav Gexco Norge AS -10 773 (-10 013) kSEK. Resultatet är belastat med planenliga avskrivningar på utrustningen i Gexco Norge AS med 3 595 (2 205) kSEK. Momin AS är per den 30 september bokföringsmässigt fusionerat med Gexco Norge AS.

Resultat för moderbolaget
Resultatet för moderbolaget under januari - september uppgår före skatt till -5 294 (-4 839) kSEK.


Verksamheten
Gexco utvecklar och utvinner metallfyndigheter i Skandinavien. Verksamheten bedrivs med långt tagna hänsyn till människor och miljö. Gexco äger via dotterföretaget Gexco Norge AS mineralfyndigheter innehållande guld och basmetaller i Nord-Norge. Totalt består Gexcos projektportfölj nu av 130 identifierade målområden. Av dessa har 54 fått en prioriterad status och kommer att undersökas vidare med geofysik, ytprovtagning och kärnborrning under 2008 - 2009. Omfattningen av verksamheten kommer att påverkas av utvecklingen på den finansiella marknaden.

I Bindal har det genomförts prospektering och provdrift med syfte att verifiera drivvärdigheten av fyndigheten i Kolsvik. I Rana och kringliggande kommuner genomförs omfattande geologiska undersökningar i syfte att komplettera de befintliga mineralresurserna i Mofjellet med en eller flera satellitfyndigheter. Målet är att etablera tillräckligt stora resurser och reserver för att motivera en investering i ett gemensamt centralt anrikningsverk för bearbetning av malm från både fyndigheterna i Rana och Bindal.

Gexco har huvudkontor i Stockholm och bas för den operativa verksamheten med geologiska undersökningar i Mo i Rana.


Kärnborrning bekräftar 4 huvudzoner i Bindal och mineraliseringen fortsätter mot djupet
Resultaten från ca 900 meters "fill-in" drilling från servicetunneln visar att det i den centrala delen av Kolsvik guldfält kan definieras fyra parallella huvudzoner: Oppgangen, Klondike, Sigma och Val d' Or. Zonerna har en utsträckning i längdriktningen på över 300 meter för Oppgangen, över 300 meter för Klondike, 50 meter för Sigma och över 100 meter för Val d´Or. Ingen av zonerna är avgränsade i längdriktningen.

De bästa resultaten från enstaka borrhål i detta borrprogram, som viktade medelhalter, är för Oppgangen 6,1 gram guld per ton över 6,19 meters borrlängd, för Klondike 5,1 gram guld per ton över 2,20 meters borrlängd och för Val d' Or 7,7 gram guld per ton över 2,45 meters borrlängd.

Under 2008 har det borrats knappt 2 700 meter fördelat på 5 borrhål mot djupet. De högsta analysresultaten är 76,4 gram guld per ton över 1,0 meters borrlängd i Val d' Or-zonen och 10,55 gram guld per ton över 0,4 meters borrlängd i Klondike-zonen. Skärningen av Val d' Or-zonen ligger cirka 140 meter under Bogelva, och skärningen av Klondike-zonen ligger cirka 185 meter under servicetunneln, den s.k. Nebbastollen. Resultaten indikerar att de guldmineraliserade zonerna har en vertikal utsträckning på över 200 meter.

Samarbete med NGU om malmpotentialen i Mo i Rana
Norges Geologiske Undersökelser (NGU) och Gexco har beslutat om ett treårigt projektsamarbete kring berggrunden och malmpotentialen i Mo i Rana området. Samarbetsprojektet anses vara av nationellt intresse och ökar Gexcos möjligheter att hitta drivvärdiga mineraltillgångar. Nordland Fylkeskomune och Indre Helgeland Regionråd även beviljat ekonomiskt stöd till projektet på knappt 0,5 miljoner NOK under 2008.

Nya undersökningstillstånd kring Narvik
Gexcos har fått 64 undersökningstillstånd (inmutningar) i det så kallade Rombak-vinduet i närheten av Narvik. De nya undersökningstillstånden täcker 19,2 kvadratkilometer fördelat på fyra områden. Geologin i Rombak-vinduet har stora likheter med guldlinjen i Lycksele - Storuman området där det på senare år har hittats flera drivvärdiga guldfyndigheter.

Ekonomiskt intressanta halter
Resultaten från kärnborrning i Hellerfjellet visar en skärning med ekonomiskt intressanta halter över 6,4 meters borrlängd. Geofysiska mätningar från 2007 indikerar en anomali med en längd på cirka två kilometer. Kärnborrhålet har skurit igenom totalt cirka 13 meter i mineraliserade zoner mellan 117 och 135 meters borrlängd. Analyssvaren från prover på en meter från de första 6,4 meter med skärning varierar från
0,01 - 2,52 % zink; 0,02 - 0,69 % bly; 0,13 - 0,61 % koppar och 15,7 - 212 ppm silver. Analyserna visar även svaga indikationer på guld. Skärningen ligger cirka 115 meter under ytan och indikerar att mineraliseringen har en utsträckning mot djupet på ca 250 meter, mätt från mineraliseringens högsta kända punkt till skärningen i kärnborrhålet.

Bearbetningstillstånd i Bindal
Den norska Bergmästaren beviljade bearbetningstillstånd (utmål) för guldfyndigheterna i Kolsvik i Bindal Kommun. I enlighet med norsk lag "Når utmålet er gitt, . kan gruvedrift settes i gang." För att kunna ansöka om utmål krävs att man kan dokumentera att en fyndighet kan antas att vara drivvärdig, eller inom rimlig tid kommer att bli drivvärdig. Gexco fortsätter arbetet med ansökan om koncession och miljötillstånd som är en förutsättning för gruvdrift i större skala.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.173