23948sdkhjf

Vinterkvalitet av E85 för extra trygghet

Sveriges drygt 130 000 etanolbilsägarna kan nu tanka E85 med vinterkvalitet.
SEKAB

Vinterkvalitet av E85 för extra trygghet

Sveriges drygt 130 000 etanolbilsägarna kan nu tanka E85 med vinterkvalitet. Vinteranpassad E85 har en högre andel bensin för att de bränsleflexibla etanolbilarna skall starta utan problem även under årets kallare månader. E85 med vinteregenskaper har börjat levereras och finns i hela landet från månadsskiftet.

- Vinterkvaliteten ger etanolbilsförarna en extra trygghet under vinterhalvåret, säger Mathias Olofsson, produktchef vid SEKAB, som svarar för distributionen av merparten av den etanol som används i E85 i Sverige. Det gäller framförallt vid minus 15 grader eller lägre temperaturer när motorvärmaren av någon anledning inte kan användas. Det vinteranpassade E85 bränslet kan tankas med trygghet ända ner till minus 25 grader.

- Det finns ingen anledning att göra egna blandningar av E85 och bensin eller att välja bensin vintertid, betonar Olofsson. Det är viktigt för konsumenten att slippa experimentera med olika blandningar.

I vissa instruktionsböcker rekommenderas högre bensininblandning under vintern men vinterkvaliteten betyder att kunden ska använda E85-pumpen året runt utan att behöva oroa sig för att bilen inte startar. Att enbart tanka E85 innebär dessutom att utsläppen av fossil koldioxid minskar dramatiskt jämfört med att tanka bensin.

Det är inte unikt att E85 har en vinterkvalitet. Samma förhållande gäller även för bensin och diesel.
Standarden för E85 har tagits fram i ett samarbete mellan bilindustrin, etanoltillverkare, myndigheter och oljebolag.


Kontakt:
Mathias Olofsson
Produktansvarig E85
SEKAB BioFuels & Chemicals
Telefon 0660 758 24

___________________________________________________________________________

SEKAB är ledande europeisk leverantör av förnybara drivmedel. Bolaget fokuserar på att utveckla marknaden för bioetanol i Nordeuropa samt uppbyggnad och drift av storskaliga etanolproduktionsanläggningar. SEKAB är dessutom världsledande inom utveckling av teknologi och produktionsprocesser för etanol ur cellulosa med en pilotanläggning i drift sedan 2004. SEKAB är ett av de bolag som är bäst positionerade i Europa för att möta den globala utmaningen att minska oljeberoende och fossila koldioxidutsläpp inom transportsektorn. SEKAB har ca 140 anställda och omsatte ca 2 miljarder SEK under 2007, vilket gör bolaget till ett av de största nordiska miljöteknikföretagen. Huvudkontor och pilotanläggning finns i Örnsköldsvik.

FRÅGOR - E85 Vinterkvalitet

Vad är E85?
E85 är namnet på en produkt som består av 85 procent etanol och 15 procent bensin. Den är avsedd för bränsleflexibla etanolbilar, sk flexifuel-bilar (FFV). Dessa fordon är anpassade för att kunna köra på bensin eller E85 eller vilka blandningar som helst mellan dessa två bränslen. E85 är inte avsedd för att tankas i vanliga bensinbilar. Vintertid innehåller E85 mer bensin för att förbättra kallstartsegenskaperna samt emissionerna från fordonet.

Varför behövs en vinterkvalitet av E85?
Med 85% etanol kan startproblem uppstå vid minus 15 grader eller kallare om motorvärmare av någon anledning inte används. En lösning är att vintertid använda bränsle med högre bensininnehåll. Svensk standard för E85, SS 15 54 80, anger vinter- respektive sommarkvalitet för E85. Kraven för vinter-E85 innebär en högre andel bensin samt en högre flyktighet.

Kan dessa problem lösas med en motorvärmare?
Ja, en motorvärmare, som finns i alla etanolbilar, förbättrar både startbarhet och emissionerna. Det finns dock tillfällen där det inte är möjligt att använda motorvärmare.

Vad betyder detta för mig som har en etanolbil (FFV)?
I flera instruktionsböcker står att det kan behövas mer bensin vintertid för att etanolbilarna skall starta. När bensinandelen i E85 ökas för att förbättra startbarhet och emissioner är det bara att fortsätta tanka vid E85 pumpen hela vintern. Idag är etanol i drivmedel befriat från energi- och koldioxidskatt medan bensinandelen i E85 är belagd med både energiskatt och koldioxidskatt samt moms på hela bränslet. Det betyder att priset på E85 kan skilja mellan sommar och vinterkvalitet. Eftersom bensin har ett högre energiinnehåll innebär detta dock att bränsleförbrukningen per mil minskar för vinterkvaliteten jämfört med sommarkvaliteten.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125